48

Amerikaanse KvK haalt uit naar Nederlandse politici

'Vertrek Starbucks uit Amsterdam wake-up call politiek' ... Kritiek op Nederlands belastingparadijs zou 'onbegrijpelijk' zijn

Dat de Amerikaanse koffieketen Starbucks zijn Europese hoofdkantoor verplaatst van Amsterdam naar Londen moet een ‘wake-up call’ zijn voor de politiek, dat vindt althans de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland (AmCham). Volgens AmCham is Nederland helemaal geen belastingparadijs en springt de Nederlandse politiek zelfs ‘lichtzinnig’ om met buitenlandse investeerders.

Patrick Mikkelsen, directeur van AmCham:

De Nederlandse politiek springt lichtzinnig om met buitenlandse investeerders en dat is op termijn schadelijk voor de Nederlandse economie en voor de werkgelegenheid. De concurrentie met vooral het Verenigd Koninkrijk is heel groot.

Politici zouden er volgens hem daarom goed aan doen hun kritiek op belastingontduiking via bijvoorbeeld de ‘Double Irish Dutch Sandwich‘-constructie in te slikken:

Dat is een luxe die Nederland zich helemaal niet kan veroorloven. Amerikaanse bedrijven zijn volgens de berekeingen van AmCham goed voor ongeveer 450.000 banen in Nederland. Het is zaak dat de Nederlandse overheid zich ervoor inzet om dat zo te houden. Nu zijn de Britten de lachende derde.

Dat Amerikaanse bedrijven als Starbucks, Google en Amazon ook daar zwaar onder vuur liggen om hun belastingontwijkende praktijken, laat Mikkelsen voor het gemak maar even buiten beschouwing.

cc-foto: Piutus

Geef een reactie

Laatste reacties (48)