Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Amerikaanse leger zou orders president Trump weigeren'

  •  
29-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
neenietdiegast
Mocht Donald Trump inderdaad president worden en zijn militaire verkiezingsbeloftes waar willen maken, dan zouden de Amerikaanse strijdkrachten kunnen weigeren zijn orders uit te voeren. Dat claimt oud CIA en NSA director Michael Hayden in de talkshow Real Time with Bill Maher.
Volgens Hayden roept de retoriek van Trump, die het momenteel zeer goed doet in de Republikeinse voorverkiezingen, veel vragen op:
"Ik zou me enorm veel zorgen maken als een president Trump zou regeren zoals een kandidaat Trump zich uitspreekt tijdens de campagne."
Zo heeft Trump niet alleen gezegd van plan te zijn martelingstechnieken als waterboarding opnieuw in te voeren, maar ook nieuwe ‘enhanced interrogation techniques’ te zullen introduceren die nog ‘veel erger’ zijn. Ook heeft Trump meermaals gezegd dat de Verenigde Staten de familieleden van terroristen moet vermoorden. Iets wat uiteraard verboden is volgens de Geneefse Conventies.
Volgens Hayden zouden Amerikaanse militairen dergelijke orders nooit opvolgen :
"God, nee! Laat me je een uitsmijter geven: als hij dat zou bevelen terwijl hij in de regering zat, dan zouden de Amerikaanse strijdkrachten die orders weigeren op te volgen. Je bent verplicht om onwettelijke orders te weigeren. Zoiets zou in strijd zijn met alle internationale krijgsregels."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.