Laatste update 08:54
182

Amerikaanse luchtaanval op Iran op het laatste moment afgeblazen

De Verenigde Staten waren van plan Iran aan te vallen in de nacht van donderdag op vrijdag, maar dit plan werd op het laatste moment ingetrokken. Dat meldt de New York Times op basis van bronnen in het Witte Huis. De aanval was bedoeld als vergelding op het neerhalen van een Amerikaanse drone door de Iraanse Revolutionaire Garde, eerder op de dag.

De aanvallen, eerder door Trump wel goedgekeurd, moesten rond 01.00 uur Nederlandse tijd plaatsvinden op onder meer radar- en raketinstallaties. Het tijdstip – vlak voor zonsopgang in Iran – was uitgekozen om de kans op burgerslachtoffers minimaal te houden. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen waren al in de lucht en ook lagen er marineschepen paraat, toen op het laatste moment de aanval werd afgeblazen.

Waarom de aanval uiteindelijk niet doorging, is niet bekend. Wel meldt de New York Times dat er onder de veiligheidsadviseurs van Trump en topambtenaren op het Pentagon bepaald geen overeenstemming heerste over de wenselijkheid van zo’n aanval. Onder meer minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en nationaal veiligheidsadviseur John Bolton zijn al langer voorstander van militair ingrijpen in Iran, maar het Pentagon zou ervoor hebben gewaarschuwd dat een aanval direct zal escaleren met alle risico voor Amerikaanse troepen in het gebied tot gevolg. Er zou tot vlak voor het afblazen van de luchtaanval hevig zijn gediscussieerd. Zowel het Witte Huis als het Pentagon weigert elk commentaar.

Donderdagochtend werd een onbemande Amerikaanse verkenningsdrone, met een waarde van zo’n 130 miljoen dollar, neergehaald door een Iraanse luchtafweerraket. Als gevolg hiervan hebben diverse luchtvaartmaatschappijen vluchten geschrapt die door een deel van het Iraanse luchtruim gaan. Direct na het neerhalen van de drone verbood de Amerikaanse luchtvaartautoriteit direct vluchten boven de Straat van Hormuz en de Golf van Oman. Ook de KLM heeft vluchten in het gebied geschrapt.

cc-foto: defense.gov

Geef een reactie

Laatste reacties (182)