Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikaanse miljardair: Superrijken zijn geen troetelberen

  •  
15-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_mdh1.jpg.jpg
Warren Buffett eerste schaap over de dam? ... 'We moeten de onderklasse steunen'
Miljardair Warren Buffett roept het Amerikaanse Congres op de belastingen voor superrijken te verhogen. President Obama wil het begrotingstekort verkleinen door extra belastinggeld te innen bij Amerika’s rijksten. Met zijn plan om hun belastingvoordelen af te schaffen, heeft hij de afgelopen maanden veel vijanden gemaakt, maar nu de 80-jarige Buffett het opneemt voor de lage- en middenklasse lopen wellicht meer ‘schapen’ over de dam.
Terwijl de onderklasse in Afghanistan hun leven op het spel zetten genieten de aller rijksten nog steeds belastingvoordelen. Dat klopt niet, schrijft Warren Buffett in een opinieartikel in The New York Times. “Mijn vrienden en ik zijn lang genoeg vertroeteld door een miljardairs-vriendelijk congres”, zegt de voorzitter en CEO van Berkshire Hathaway.
Wie een privéjet vliegt, kan het zich veroorloven om meer belasting te betalen vindt Buffet. De belastingdruk voor rijken is volgens de miljardair veel minder hoog voor rijken dan voor de lagere klassen. Als voorbeeld laat Buffett zijn eigen rekeningen zien. Hij betaalde vorig jaar 6,9 miljoen euro belasting.
Dat lijkt veel geld”, aldus Buffett. “Maar ik betaalde maar 17,4 procent van mijn belastbaar inkomen – en dat is een lager percentage dan alle andere twintig mensen uit mijn kantoor. Hun belastingdruk bedraagt 33 tot 41 procent, gemiddeld 36 procent.
De rijken protesteren tegen Obama’s voorstel omdat hogere belastingen banengroei en investeringen in de weg zouden staan. Volgens Buffett nonsens. Tussen 1980 en 2000 kwam er 40 miljoen banen bij. “En je weet wat er daarna gebeurd is: lagere belastingtarieven en nog veel lagere banengroei’.”
Ik heb zestig jaar met investeerders samengewerkt en ik ben niemand tegengekomen, zelfs niet toen de belastingen op kapitaalwinsten 39,9 procent waren in de jaren ’70, die afziet van een serieuze investering wegens het belastingtarief op de potentiële winst. Mensen investeren om geld te verdienen, en potentiële belastingen schrikken hen niet af.
The New York Times: Stop Coddling the Super-Rich
cc-foto: Secretagent007 Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.