86

Amerikaanse minister Carson vliegt uit de bocht: ‘Slaven waren immigranten’

Oud-presidentskandidaat Ben Carson heeft zich op zijn eerste dag als Amerikaanse minister van Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling onsterfelijk belachelijk gemaakt. In een toespraak noemde Carson slaven ‘immigranten’ die voor weinig geld werkten en droomden van een beter leven.

‘Dat is Amerika,’ zei Carson – zelf van Afro-Amerikaanse afkomst, als enige in het kabinet van Trump – tijdens een speech voor zijn nieuwe departement waarin hij het wilde hebben over immigranten die hard aan hun toekomst werken. Daaronder vallen volgens Carson blijkbaar ook mensen die tegen hun wil naar Amerika verscheept werden: ‘Er waren andere immigranten die hier kwamen op de bodem van slavenschepen. Zij werkten zelfs nog langer en harder voor minder. Maar ook zij hadden een droom.’

Carsons toespraak kon op maar weinig bijval rekenen. Mensenrechtenorganisaties maakten de uitspraak op social media met de grond gelijk:

Ook bekende Amerikanen deden een duit in het zakje:

Een woordvoerder van Carsons ministerie probeerde achteraf de schade te beperken door de woorden van Carson ‘cynisch’ te noemen. De nieuwe minister zou heus niet geloven dat slaven echt immigranten waren, aldus de woordvoerder. Daar dacht Carson blijkbaar anders over, want zelf deed hij er later nog op een schepje bovenop door te zeggen dat je ook ‘onvrijwillig immigrant’ kan zijn.

Het is bij lange na niet de eerste keer dat Carson bizarre uitspraken doet. Zo zei hij tijdens de campagne al eens dat moslims wat hem betreft geen president van de Verenigde Staten mogen worden. Ook liet hij optekenen niet te geloven in sociale woningbouw… het departement waar hij nu de leiding over heeft.

Geef een reactie

Laatste reacties (86)