57

Amerikaanse moslims dubben over vieren Suikerfeest op 9/11

Moskee-organisaties vrezen moslim bashers 

Moslims in Amerika twijfelen of zij het einde van een maand lang vasten net zo groots en uitbundig zullen vieren als in voorgaande jaren. Het Suikerfeest 2010 valt samen met de herdenking van 9/11. Islamitische organisaties vrezen voor moslimbashers na de controverse rondom de mogelijke komst van een islamitisch centrum nabij Ground Zero.

Voor de meeste moslims komt er op 10 september een eind aan de ramadan en wordt vanaf die avond het Suikerfeest gevierd. Een kleinere groep viert vanaf 11 september het drie dagen durende moslimfeest. 

Nog nooit eerder viel het Suikerfeest samen met de 9/11-herdenking, maar nu dit wel het geval is, vrezen Amerikaanse moskeeën voor extra onrust.

De meeste islamitische gemeenschappen zullen aarzelen om festiviteiten te organiseren op 9/11, ook al is het niet 9/11 wat ze vieren”, zegt Ibrahim Hooper, woordvoerder van de Raad voor Amerikaans-Islamitische Relaties. “Er is een hele industrie aan moslimbashers die daarop zullen aanslaan. Helaas is dit de tijd waarin wij wonen”, is te te lezen op de blogsite van CNN.

Moslims voelen zich bekritiseerd door de controverse die in New York is ontstaan over het wel of niet bouwen van een Islamitisch centrum nabij Ground Zero. De kritiek uitte zich in demonstratie van mensen die vinden dat op de plek van een terroristische aanslag uit naam van de islam, geen moskee gebouwd mag worden.

Het Islamitische Cultureel centrum Fresno in California heeft aangekondigd de festiviteiten rondom het Suikerfeest te annuleren. “Sinds het voorstel voor een moskee bij Ground Zero, is de haat tegen moslims toegenomen. En we willen extremisten geen kans geven te beweren dat Amerikaanse moslims feest vieren op 9/11”, zo is te lezen op de website van Fresno.

De Islamic Circle of Nort America (ICNA) moedigt moskeeën juist aan om wel open te blijven en het Suikenfeest te vieren.

Alle ogen zullen op ons gericht zijn”, schrijft ICNA in haar promotiefolder. “Op 11 september moeten we laten zien dat we kunnen uitstijden boven de vooroordelen en haar en Amerika haar gewetensvolle burgers teruggeven via een nationale ‘moslimdag’. ”

CNN: American muslims nervous about Ramadan’s end coinciding 9/11

cc-foto: IIOC

Geef een reactie

Laatste reacties (57)