53

Amerikaanse overheid sluit de deuren na draai van Trump

De Amerikaanse overheid is weer gedowngen tot een zogeheten ‘shutdown’, een situatie waarbij er geen geld meer beschikbaar is voor tal van diensten en die dus per direct gesloten worden. Alleen dringend noodzakelijke diensten, zoals de politie en defensie, blijven functioneren.

Een dergelijke shutdown komt vaker voor maar het is voor het eerst dat de situatie zich voordoet als een partij in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden (respectievelijk de Eerste en Tweede Kamer van het Congres) de meerderheid heeft, zoals de Republikeinen nu. Ook opmerkelijk is dat de Republikeinen nu woest zijn over de maatregel, terwijl de partij het omstreden middel zelf jarenlang heeft ingezet tegen Democratische presidenten.

De shutdown treedt in werking omdat een resolutie die de financiering van overheidsdiensten garandeert werd verworpen. Trump had voor het aannemen van die resolutie steun nodig van enkele Democraten. Die eisten in ruil daarvoor een Amerikaanse versie van het kinderpardon voor 700.000 in de kinderen die het land uitgezet dreigen te worden. Trump bereikte met hen aanvankelijk een compromis maar zag daar op het laatste moment toch vanaf.

De Volkskrant schrijft:

Het lijkt erop dat immigratiehaviken in het Witte Huis en in de Republikeinse partij de president op het laatste moment 180 graden hebben laten draaien. Met name Stephen Miller, de rechtse speechschrijver in het Witte Huis, lijkt daarbij een belangrijke rol te hebben gespeeld. Lindsey Graham, een van de Republikeinse auteurs van de compromisvoorstellen, was met stomheid geslagen door de plotselinge draai van de president. ‘We hebben geen betrouwbare partner in het Witte Huis om mee te onderhandelen.’

De shutwdown zal in ieder geval tot na het weekend duren.

cc-foto: Geoff Livingston

Geef een reactie

Laatste reacties (53)