Laatste update 08:52
51

Amerikaanse overheid trekt visum hoofdaanklager Strafhof in

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag is niet welkom in de Verenigde Staten. Dat land heeft het visum van de Gambiaanse Fatou Bensouda ingetrokken. Bensouda doet sinds 2017 onderzoek naar oorlogsmisdaden in Afghanistan, onder meer gepleegd door Amerikaanse militairen.

De VS erkent het Internationaal Strafhof (ICC) niet, net als Rusland en China. De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton uitte vorig jaar al harde dreigementen richting het ICC. Hij noemde het hof een ‘aanslag op de grondrechten van de Amerikaanse bevolking en de soevereiniteit van de VS’. Bolton dreigde rechters en aanklagers die onderzoek doen naar Amerikaanse oorlogsmisdaden niet alleen de toegang tot het land te ontzeggen, maar ook beslag te leggen op eventuele financiële tegoeden die zij in de VS hebben. Ook zei Bolton dat de rechters en aanklagers mogelijk vervolgd worden in de VS.

Bensouda kan nu alleen nog naar de VS wanneer ze verslag over haar werk uit moet brengen op het VN-hoofdkantoor in New York. Hoewel het Strafhof geen VN-orgaan is, worden er wel zaken naar doorverwezen door de VN-veiligheidsraad. Na het dreigement van Bolton liet het Internationaal Strafhof direct weten zich niet te laten intimideren door de Amerikaanse overheid en gewoon onderzoek te zullen doen naar Amerikaanse militaire en CIA-agenten die worden verdacht van het martelen van gevangenen.

Bron: NOS / cc-foto: Heinrich-Boll-Stiftung

Geef een reactie

Laatste reacties (51)