39

Amerikaanse overheid weer ‘open’

President Obama heeft het akkoord over begroting en schuldenplafond getekend ... Democraten en Republikeinen sloten woensdag een deal na wekenlange 'shutdown' ... Obamacare ongeschonden

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in de nacht van woensdag op donderdag (lokale tijd) het akkoord ondertekend dat een einde maakt aan de problemen rond de begroting. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Daarmee is formeel een einde gekomen aan de ‘shutdown’ van de overheid, zo meldt de Volkskrant.


Update donderdag 09.00
Het akkoord voorziet ook in een verhoging van het wettelijk vastgestelde schuldenplafond tot 7 februari 2014. De geldkraan voor de federale overheid blijft tot 15 januari open, zo meldt de Volkskrant.

Deal
Onderhandelaars in de Amerikaanse senaat sloten woensdag een deal over de begroting. Daarmee kwam het einde de ‘shutdown’ in zicht. Wekenlang waren alle niet essentiële overheidsdiensten gesloten. Zo’n 800.000 ambtenaren zaten zonder salaris thuis.

Woensdag was ook de laatste dag waarop besloten kon worden over het begrotingstekort van Amerika. Alle partijen moesten het eens worden over het verhogen van de staatsschuld. Als er geen compromis was bereikt, had de VS geen geld meer kunnen lenen en dus financiële verplichtingen niet kunnen nakomen. Gevreesd werd dat de VS de wereldeconomie vervolgens zou meeslepen in een nieuwe recessie. Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde dat de VS zijn AAA-status kon verliezen als er geen akkoord kwam.

Obamacare
De Republikeinen hebben hun uiterste best gedaan om de uitvoering van Obamacare, de wet voor de gezondheidszorg, te voorkomen door de financiering ervan te blokkeren. Die eis, en ook hun meeste andere eisen, hebben de Republikeinen moeten laten vallen, zo meldt de NOS.

De laatste keer dat de Amerikaanse overheid ‘op slot’ ging was in 1995, toen Bill Clinton president was. Toen duurde de shutdown 28 dagen.

NOS: ‘Shutdown’ Amerika voorbij

Volkskrant: Obama tekent wetsvoorstel

CC foto: John Sonderman

Geef een reactie

Laatste reacties (39)