Laatste update 07 juli 2016, 11:04
68

Amerikaanse politie executeert zwarte man

Waarschuwing: schokkende beelden!

altonsterlingIn Baton Rouge, Louisiana, zijn protesten uitgebroken nadat politieagenten een zwarte man doodschoten buiten een lokale supermarkt. Alton Sterling was 37 jaar toen hij overleed aan meerdere schotwonden in zijn borst en rug. De vader van vijf kinderen was cd’s aan het verkopen voor de winkel, toen hij werd aangehouden door de politie. Op onderstaande beelden is te zien hoe hij door twee agenten naar de grond wordt gewerkt en op de grond ligt met een agent op zich. Voordat het beeld wegdraait is te zien hoe een van de agenten een pistool op hem richt en te horen hoe de andere agent roept ‘He has a gun’.

Winkelier Abdul Muflahi, die getuige was van het incident, vertelde WAFB-TV dat de eerste agent een taser gebruikte om Sterling naar de grond te werken waarna de tweede hem tackelde. Toen Sterling tegenstribbelde zou de eerste agent ‘vier tot zes’ keer van zeer dichtbij op hem hebben geschoten. De winkelier verklaarde dat de agenten na de schietpartij een pistool uit de zak van het slachtoffer haalde, maar dat de man geen wapen in zijn hand had.

De agenten droegen zelf ook camera’s op het lichaam, maar die zouden volgens een verklaring van het lokale hoofd van de politie toevallig allebei zijn afgevallen tijdens de worsteling, waardoor er geen bruikbare opnames gemaakt zouden zijn.

Cedric Richmond, die Louisiana vertegenwoordigt in het Amerikaanse huis van afgevaardigden, heeft opgeroepen tot een strafrechtelijk onderzoek naar de dood van Sterling:

De video die vandaag naar buiten kwam van de schietpartij door agenten van het Baton Rouge Police Department en waarvan Alton Sterling het slachtoffer was, was zeer verontrustend en heeft begrijpelijkerwijs veel sterke emoties en woede losgemaakt in onze gemeenschap. Ik deel deze woede en het streven van de gemeenschap naar gerechtigheid.

Update donderdag 7 juli:
Nieuwe videobeelden van het incident bevestigen de getuigenis van de winkeleigenaar dat Alton Sterling geen wapen in zijn hand had toen hij werd doodgeschoten door de politie.

Geef een reactie

Laatste reacties (68)