62

Amerikaanse politie schoot dit jaar al 385 mensen dood

Kleine rekensom: dat zijn meer dan twee doden per dag

Als het zo doorgaat, staat de teller voor het einde van het jaar op bijna duizend dodelijke slachtoffers meldt de Amerikaanse krant The Washington Post

Uit Amerikaanse overheidscijfers blijkt dat politieagenten de afgelopen tien jaar gemiddeld vierhonderd mensen per jaar doodschoten. Deze cijfers geven dus een aanzienlijke stijging aan.

Of de cijfers, van het afgelopen decennium aan dodelijk incidenten, volledig zijn valt nog te betwijfelen, ambtenaren lieten in ieder geval aan de The Washington Post weten dat die tellingen onvolledig zijn, omdat politiebureaus niet verplicht zijn melding te maken van een schietincident.

Hoofd van de Police Foundation, een organisatie die zich inzet voor het verbeteren van de rechtshandhaving:

“Het aantal schietincidenten door de politie neemt nooit af, als we deze informatie niet nauwkeurig bijhouden.”

Buitensporig geweld
Dat de krant juist nu met deze cijfers naar buiten komt is geen toeval. De Amerikaandse politie is in de afgelopen maanden vaak in opspraak is geweest door buitensporig en dodelijk geweld, vaak tegen minderheden. En ook daar heeft de krant onderzoek naar gedaan. Bij het doodschieten van ongewapende slachtoffers is de verhouding tussen blanken en minderheden scheef. Twee derde van die slachtoffers is Afro-Amerikaan of van Latijns-Amerikaanse afkomst.

In Amerika mogen politieagenten dodelijk geweld gebruiken als ze het idee hebben dat hun eigen leven of het leven van anderen gevaar loopt. Het aantal agenten dat na een dodelijk incident zijn aangeklaagd is nihil, het zijn er drie. 

Volkskrant.nl: Amerikaanse politie schoot dit jaar al 385 mensen dood

CC foto: Bill Dickinson

Geef een reactie

Laatste reacties (62)