Laatste update 05 februari 2017, 11:25
148

Amerikaanse rechtbank veegt ‘moslimban’ van tafel

Een federale rechtbank in Seattle heeft voorlopig een punt gezet achter Trumps inreisverbod voor mensen afkomstig uit zeven islamitische landen. De opschorting van de “moslimban” geldt voor de hele Verenigde Staten en is direct ingegaan. Het Witte Huis is woedend.

Het is de uitkomst van een rechtszaak aangespannen door de staat Washington in het noordwesten van de Verenigde Staten. Openbaar aanklager Bob Ferguson zei dat inwoners van Washington te lijden hadden onder het inreisverbod. Ook noemde hij de ban in strijd met de grondwet en zou het discriminatie verder bevorderen. De rechtbank was het daarmee eens en veegde het inreisverbod van tafel.

‘Krankzinnig,’ noemde Sean Spicer het vonnis in een verklaring zoals we die ook in Nederland van populisten kennen wanneer uitspraken in strijd blijken met de wet. In een latere versie van de verklaring van het Witte Huis was dat woord overigens geschrapt, maar Trump en consorten zijn woedend over de uitspraak en gaan in hoger beroep.

In de rechtbank probeerden de advocaten van Trumps regering de rechter ervan te overtuigen dat afzonderlijke staten zo’n inreisverbod helemaal niet aan mógen vechten. Zij beweerden dat het Congres Trump gemachtigd heeft om besluiten over nationale veiligheid te nemen en dat de daaruit voortvloeiende maatregelen daarom geldig zijn.

Bob Ferguson heeft laten weten blij te zijn met de uitspraak. Dit laat volgens hem zien dat ook president Trump niet boven de wet staat. De zaak was overigens wel aangespannen door de staat Washington, maar die staat daarin niet alleen. De staat Minnesota was medeaanklager en ook was er steun van grote bedrijven met een thuisbasis in Washington, waaronder Amazon en Microsoft. Hoewel er nu een uitspraak is van de rechtbank in Seattle, lopen er nog meer soortgelijke rechtszaken, waaronder van de staat Hawaii en van een aantal belangengroepen.

Het opheffen van de ban heeft direct gevolgen voor reizigers die de afgelopen dagen strandden op luchthavens, omdat zij ondanks hun geldige visa de Verenigde Staten niet meer in mochten. Naar schatting zijn tegen de 100.000 mensen hiervan de dupe geworden. Ook in Nederland strandden mensen omdat de KLM weigerde hen naar Amerika te vervoeren. De luchtvaartmaatschappijen hebben direct na de uitspraak van de rechter de instructie gekregen iedereen met een geldig visum gewoon weer toe te laten.

Update: Trump werd wakker en reageerde – uiteraard via Twitter – zelf ook maar even op de uitspraak van de rechter. Zoals een bekende Nederlandse populist ook voortdurend beweert is het allemaal de schuld van een ‘neprechter’ die het werkelijke recht aan zijn laars lapt:

‘De mening van deze zogenaamde rechter, die in wezen ons land de rechtshandhaving afneemt, is belachelijk en zal worden teruggedraaid.’

Update 5 februari:

Het Witte Huis ging in beroep tegen de uitspraak van de rechter maar is ook daar afgewezen. De hogere rechtbank in San Francisco houdt de eerdere uitspraak in stand. Tevens lopen er nog andere rechtszaken tegen het inreisverbod.

Bron: NOS, Reuters / cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (148)