73

Amerikaanse scholier opgepakt wegens zelfgemaakte klok

Politie: ‘Dus je probeerde een bom te maken?’

Amerika, het land dat bepaald niet vies is van een staaltje etnisch profileren, heeft er een nieuw pareltje bij: de 14-jarige scholier Ahmed Mohamed werd geboeid afgevoerd, nadat hij zijn zelfgemaakte klok mee naar school had genomen. Ondanks dat hij tegen iedereen vertelde dat het een klok was, wordt hij er nu van beschuldigd een bom te willen maken.

Ahmed, uit het stadje Irving in Texas, maakt buiten schooltijd zijn eigen radio’s en repareert ondertussen een kart. Ook had hij zijn eigen klok gemaakt en nam deze mee naar school om aan zijn docenten te laten zien. Dat liep toch net even anders. De school hoorde ‘klok’, maar zag een doos met draadjes en besloot de politie te bellen. 

De jongen werd geboeid naar een leeg lokaal  gebracht, waar nog eens vier agenten al op hem zaten te wachten. Een van de agenten, totaal onbekend voor Ahmed, zei: ‘Ja, het is al wie ik dacht dat het was.’ Ahmed kreeg urenlang vragen op zich afgevuurd, terwijl andere agenten hem voortdurend fouilleerden en al zijn spullen doorzochten. Ook hier kreeg hij weer te horen dat hij toch echt wel van plan was een bom te willen maken. De directeur van de school dreigde ondertussen met een verwijdering van school als Ahmed geen schriftelijke verklaring zou afleggen.

Volgens een politiewoordvoerder heeft Ahmed op geen enkel moment beweerd dat hij inderdaad een bom wilde maken, noch was er aanleiding te denken dat het apparaat gevaarlijk was. Desondanks zag de politie geen reden te geloven dat er niet meer aan de hand was. Na een paar uur ondervragen werd de tiener geboeid afgevoerd naar jeugddetentie. Na het nemen van foto’s en vingerafdrukken, mochten zijn ouders hem mee naar huis nemen.

‘Hij wil gewoon mooie en nuttige dingen ontwerpen,’ zegt Ahmeds vader. Volgens hem is Ahmeds naam de enige reden dat zijn zoon deze behandeling heeft gekregen. Ahmed zelf is ook geen vreemde op het gebied van anti-islamitische sentimenten: hij kwam al eens landelijk in het nieuws nadat hij publiekelijk in debat ging met een pastoor in Florida die een Koran had verbrand. 

De Raad voor Amerikaans-Islamitische Verhoudingen heeft de zaak in onderzoek en heeft inmiddels met diverse advocaten naar de aanhouding bekeken. En Ahmed? Die zit thuis nadat zijn school heeft besloten hem te schorsen. 

Dallas News

Geef een reactie

Laatste reacties (73)