16

Amerikaanse Senaat stemt voor verhoging schuldenplafond

Leider Democraten noemt wetsvoorstel 'niet perfect' en zeker geen 'tweepartijenoplossing'

In de Amerikaanse Senaat zijn voldoende stemmen voor het ophogen van het schuldenplafond. Dat meldt NRC. Uiteindelijk stemden 74 leden voor en 26 leden tegen. Voor het aannemen van de wet waren minimaal zestig stemmen nodig.

De stemming in de Senaat is rond kwart over zes begonnen. De nieuwe wet houdt forse bezuinigingen in om de staatsschuld van de VS terug te drinken. Ook wordt met het aannemen van de wet de maximumschuld van de Amerikaanse regering flink opgehoogd om een dreigend faillissement te voorkomen. 

De leider van de Democraten Harry Reid noemde het wetsvoorstel voor de stemming al ‘niet perfect’ en zeker geen ‘tweepartijenoplossing’. Hij had de forse bezuinigingen op sociale voorzieningen willen inperken, maar de Tea Party-leden in de Amerikaanse Senaat wisten dat met hun starre houding te voorkomen.

Het schuldenplafond en de bezuinigingen zullen in twee fases worden doorgevoerd. President Obama heeft de onmiddellijke bevoegdheid om het maximumbedrag van 14,3 biljoen dollar (10.000 miljard euro) te verhogen met 400 miljard dollar. Daarmee kan Amerika tot en met september haar rekening betalen. Het Congres zal later nog stemmen over de overige 500 miljard dollar uitbreiding van het schuldenplafond.

NRC: Senaat stemt in met verhogen Amerikaanse schuldenplafond

Geef een reactie

Laatste reacties (16)