19

Amerikaanse soldaten moordden ‘voor de lol’

Het 'moordteam' schoot lukraak op Afghaanse burgers en verzamelden hun vingers als oorlogstrofeeën

Vijf Amerikaanse soldaten worden aangeklaagd voor moord op drie onschuldige Afghaanse mannen. Ze gooiden zonder enige reden een granaat naar een Afghaanse jongen en losten in het wilde weg schoten op burgers. Zeven anderen uit het peloton zijn aangeklaagd voor het verhullen van de moorden en het bedreigen van een soldaat uit het peloton die de misstanden aan het licht bracht.


Geruchten over de moord op Afghaanse burgers ontstonden toen staf sergeant Clavin Gibbs (25) werd toegevoegd aan operatie Ramrod in november vorig jaar. Zijn Stryker peloton was gestationeerd in Kandahar in zuidwest Afghanistan. De onderzoekers menen dat Gibbs samen met soldaat Jeremy Morlock (22) en andere leden een ‘moordteam’ oprichtte. De maanden daarna vermoordden zij drie Afghaanse mannen, schrijft The Guardian.

Een van de soldaten die uit de school klapte meent dat Gibbs wilde uitproberen hoever te soldaten zouden gaan. Tijdens een wacht zette een aantal van de soldaten hun zinnen op de voorbijgelopen Afghaan Gul Mudin. Toen hij achter een muur verdween, gaf Gibbs, Morlock een handgraat die het explosief vervolgens over de muur gooide en wegdook. Daarna loste hij met zijn geweer nog een aantal schoten. Later die dag zei Morlock tegen zijn teamgenoot Andrew Holmes dat de moordpartij ‘voor de lol’ was en bedreigde hem als hij iemand erover zou vertellen. De tweede moord was op Marach Agha die door Gibbs zelf werd neergeschoten. Naast zijn lichaam legde hij een Kalashnikov die moest dienen als bewijs dat zijn team was aangevallen door een gewapende Afghaan.

De Army Times schrijft dat minstens één van de soldaten de vingers van de slachtoffers verzamelde als souvenir en dat sommigen ook poseerden bij de lichamen van de slachtoffers. De meeste soldaten hebben de misdaden ontkend. Er hangt hun levenslange gevangenisstraf boven het hoofd en ook kunnen ze veroordeeld worden tot de doodstraf.

Alleen Morlock heeft toegegeven dat hij betrokken was bij de moorden. Daarbij gaf hij details over de rol die Gibbs speelde. Zijn advocaat zegt echter dat die verklaring niet geldig is omdat Morlock gedwongen werd te spreken terwijl hij onder invloed was van medicijnen die hij moest nemen voor zijn verwondingen die hij opliep bij een open vuur. Ook zou hij getraumatiseerd zijn. 

The Guardian schrijft dat de aanklacht tegen de twaalf soldaten een van de meest serieuze beschuldigingen van oorlogsmisdaden is in de tijd dat het Amerikaanse leger in Afghanistan zit.
The Guardian: US soldiers ‘killed Afghan civilians for sport and collected fingers as trophies’

Geef een reactie

Laatste reacties (19)