47

Amerikaanse staat verheft Bijbel tot overheidsbeleid

In de Amerikaanse staat Tennessee hebben wetgevers maandag definitief een wetsvoorstel  aangenomen om de Bijbel het officiële boek te maken. In het senaat stemde 19 tegen 8 voor het wetsvoorstel, ondanks dat de staat procureur-generaal verklaarde dat de maatregel in strijd is met een bepaling in de Tennessee Grondwet. Daarin wordt gesteld dat er ‘geen voorkeur ooit zal worden gegeven, door de wet, aan een religieuze establishment of wijze van aanbidden’.

Tegenstanders beargumenteerden dat het de Bijbel te kort zou doen om naast staatssymbolen zoals de officiële boom, bloem, steen of amfibie geplaatst te worden. Het parlement stuurde ondanks de weerstand het wetsvoorstel naar de republikeinse gouverneur Bill Haslam. Hij is in principe tegen de maatregel, maar heeft niet gezegd of hij een veto zal uitspreken.

Republikeinse senator Steve Southerland betoogt dat zijn wetsvoorstel is gericht op de Bijbel te erkennen om zijn historische en culturele bijdragen aan de staat, in plaats van als de religie van de overheid.

Ik denk niet dat dat de is reden waarom wij de Bijbel lezen, ik denk niet dat dat is waarom we onze kinderen op vakantie sturen naar bijbelkamp. Voor degenen onder ons die zijn opgegroeid in dit geloof, is het is zo veel meer.

De stemming voor het bijbelwetsvoorstel  gebeurde slechts enkele dagen voor de kandidaatsverkiezingen in de staat, waardoor wetgevers vreesden als tegen de bijbel afgeschilderd te worden door politieke rivalen, als zij tegen stemden.

Hedy Weinberg, de directeur van de ACLU van Tennessee, een organisatie die de vrijheid en democratie bewaakt, wil graag dat de gouverneur een veto uitroept. Ze noemde het een ‘nauwelijks verhulde poging om de ene religie ten opzichte van andere religies te bevorderen, duidelijk in strijd met zowel de grondwet van de Verenigde Staten en die van Tennessee’.

Eerder nam het parlement een voorstel aan om .50-kaliber Barrett geweer toe te voegen aan de officiële symbolen van de staat. Het bedrijf dat de wapens fabriceert, wordt gerund door een prominente republikeinse supporter, Ronnie Barrett, die levert haar vuurwapens aan de autoriteiten, burgers en meer dan 70 legers over de hele wereld.

cc foto: Riley Kaminer

Geef een reactie

Laatste reacties (47)