10

Amerikaanse staten vechten anti-klimaatbeleid Donald Trump aan

De Amerikaanse president Donald Trump besloot vorige week Obama’s klimaatbeleid om zeep te helpen door het terug te draaien. Tot groot ongenoegen van velen. Onder hen ook 17 Amerikaanse staten die nu naar de rechter stappen om het decreet van Trump aan te vechten. Onder leiding van New York willen de staten dat de rechter ingrijpt. De regering heeft volgens hen namelijke een wettelijke plicht om de uitstoot van broeikasgassen te reguleren, iets waar Trump geen boodschap aan heeft.

De openbaar aanklager van New York, Erik Schneiderman zegt nu: “De wet is duidelijk: de Environmental Protection Agency (EPA) moet de CO2-uitstoot door energiecentrales terugdringen.”

Obama wilde met zijn Clean Power Plan (CPP) staten verplichten om de CO2-uitstoot terug te dringen. Daar is het echter nooit van gekomen: 26 door Republikeinen geleide staten vochten de regel aan. Trump besloot uiteindelijk het plan op te schorten, te ontbinden of te herzien. Per decreet besloot Trump ook dat het verbod op het delven van steenkool uit federaal gebied opgeheven wordt, en versoepelde hij de regels voor de methaanuitstoot door de olie- en gasproductie. Met zijn decreet maakt Trump het lastig voor de wereld om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

De coalitie van staten bestaat uit onder meer openbaar aanklagers van Californië, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Mexico, Oregon, Rhode Island, Vermont, Virginia, en Washington.

The Guardian: Coalition of 17 states challenges Trump over climate change policy

Geef een reactie

Laatste reacties (10)