Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikaanse staten vechten anti-klimaatbeleid Donald Trump aan

  •  
06-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
TOPSHOT-US-POLITICS-CLIMATE-CHANGE

© 2017-03-28 13:14:59 TOPSHOT - US President Donald Trump (C) speaks before signing the Energy Independence Executive Order at the Environmental Protection Agency (EPA) Headquarters in Washingt

De Amerikaanse president Donald Trump besloot vorige week Obama’s klimaatbeleid om zeep te helpen door het terug te draaien. Tot groot ongenoegen van velen. Onder hen ook 17 Amerikaanse staten die nu naar de rechter stappen om het decreet van Trump aan te vechten. Onder leiding van New York willen de staten dat de rechter ingrijpt. De regering heeft volgens hen namelijke een wettelijke plicht om de uitstoot van broeikasgassen te reguleren, iets waar Trump geen boodschap aan heeft.
De openbaar aanklager van New York, Erik Schneiderman zegt nu: “De wet is duidelijk: de Environmental Protection Agency (EPA) moet de CO2-uitstoot door energiecentrales terugdringen.”
Obama wilde met zijn Clean Power Plan (CPP) staten verplichten om de CO2-uitstoot terug te dringen. Daar is het echter nooit van gekomen: 26 door Republikeinen geleide staten vochten de regel aan. Trump besloot uiteindelijk het plan op te schorten, te ontbinden of te herzien. Per decreet besloot Trump ook dat het verbod op het delven van steenkool uit federaal gebied opgeheven wordt, en versoepelde hij de regels voor de methaanuitstoot door de olie- en gasproductie. Met zijn decreet maakt Trump het lastig voor de wereld om de klimaatdoelen van Parijs te halen.
De coalitie van staten bestaat uit onder meer openbaar aanklagers van Californië, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Mexico, Oregon, Rhode Island, Vermont, Virginia, en Washington.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.