Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikaanse topsporters protesteren massaal tegen racisme Trump

  •  
24-09-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-09-24 om 18.38.40
Wat begon als een symbolisch protest van de Amerikaanse topsporter Colin Kaepernick begint uit te groeien tot een massale demonstratie van atleten uit de hele Amerikaanse Footballsport. Honderden footballers, hun coaches en de eigenaren van hun teams tonen solidariteit door arm in arm te staan met hun teamgenoten. Anderen uiten zelf protest door net als Kaepernick te knielen tijdens het Amerikaanse volkslied. Het is een niet eerder vertoond massaal statement in een sportcultuur die zich normaal gesproken zo ver mogelijk van politieke uitingen vandaan houdt.
Ravens and Jaguars players come together in a display of unity before kickoff in London. pic.twitter.com/dy8JDzOBas
— NFL Network (@nflnetwork) 24 september 2017
Kaepernick veroorzaakte in 2016 controverse door niet te gaan staan tijdens het Amerikaanse volkslied, zoals dat gebruikelijk is vooraf aan een wedstrijd, maar door te knielen. Hij deed dit uit protest tegen het aanhoudende politiegeweld tegen zwarte mensen in Amerika:
"Ik zal niet staan en trots zijn op een vlag van een land dat zwarte mensen en mensen van kleur onderdrukt’ zei hij na afloop. Dit is voor mij belangrijker dan football, en het zou egoïstisch van me zijn om de andere kant op te kijken. Er liggen lijken in de straten en mensen gaan betaald op verlof terwijl ze met moord wegkomen."
Zijn team en de overkoepelende organisatie de NFL reageerden in eerste instantie nog met een statement waarin ze de burgerrechten benadrukten waar Kaepernick gebruik van maakt. Ook zeiden ze dat de NFL dat spelers ‘aangemoedigd’ werden om tijdens het volkslied te staan, maar nooit daartoe verplicht werden. Maar op de een of andere manier kwam Colin Kaepernick, te midden van de ophef over zijn protest, dit seizoen nergens aan de bak. Niemand wilde hem meer aannemen.
Intussen kreeg Kaepernick echter steeds meer bijval van andere atleten, die ook besloten te knielen tijdens het volkslied. Er werden demonstraties en boycots georganiseerd tegen de NFL en prominenten zoals filmmaker Spike Lee en Jay-Z uitten hun steun. Veel Amerikanen moeten denken aan Muhammad Ali, die vanwege zijn politieke statements jarenlang buiten werd gesloten door de bokswereld.
Niet geheel verrassend besloot Donald Trump zich dit weekend in de discussie te mengen. Tijdens een rally voor zijn supporters in het rechts-conservatieve Alabama noemde de Amerikaanse president de zwarte atleten klootzakken, of in een andere vertaling hoerenzonen , en riep de NFL op om ze te ontslaan.
Waar het gewelddadige protest van witte suprematisten, die zwaaiden met hakenkruizen en mensen overhoop reden, nog kon rekenen op de opmerking dat er ‘hele goede mensen’ tussen de nazi’s zaten. Ook de witte, blonde Miss Texas, die hevige kritiek uitte op president Trump tijdens de Miss America verkiezing werd niet publiekelijk door Trump veroordeeld. Maar het geweldloze, symbolische protest van zwarte topsporters zorgt ervoor dat de president van de Verenigde Staten zich plots wél bemoeit met de vrijheid van meningsuiting.
De eigenaren van de NFL vonden dit kennelijk een stap te ver gaan, want in een verklaring zeggen ze dat de uitspraken van Trump ‘verzeeldheid zaaien’ en een ‘jammerlijk gebrek aan respect’ tonen. Waar de NFL eerst nog van Kaepernick af wilden, gaan ze nu achter hun spelers staan.
Inmiddels begint het protest zich uit te breiden naar andere sporten. Honkballer Bruce Maxwell besloot ook te knielen tijdens het volkslied. Stephen Curry, een van de beste basketballers van Amerika, zei geen behoefte te hebben om in te gaan op de uitnodiging van Trump om met zijn club langs te komen in het Witte Huis. Trump besloot daarop te twitteren dat hij toch al niet meer welkom was.
LeBron James, een Amerikaanse basketbal superster noemde Trump hierop ‘een schooier’ en zei dat het een eer was om naar het Witte Huis te komen totdat Trump erin kwam. De tweet van James is inmiddels harder viral gegaan dan welke tweet van Trump dan ook. In een video op sociale media legt de basketballer zijn kritiek op de president uit:
“It’s not about dividing. We as American people need to come together even stronger.” — @KingJames responds to @realDonaldTrump ’s comments. pic.twitter.com/UHpzXpb42K
— UNINTERRUPTED (@uninterrupted) September 23, 2017
Volgens columnist en activist Shaun King hebben meer dan 500 spelers uit de NFL aan hem toegezegd te demonstreren. Dat is een derde van alle spelers uit de hele NFL. Inmiddels stromen de beelden binnen van witte en zwarte spelers die kiezen om te knielen tijdens het Amerikaanse volkslied.  Hun coaches en zelfs de eigenaren van de clubs gaan om zij aan zij met hun spelers op het veld staan. Ze haken hun armen in elkaar om solidariteit te tonen.
De Trump supporters in Alabama mochten dan juichen voor een beknotting van demonstratierechten onder het mom van respect voor de vlag. Anderen respecteren de Amerikaanse waarden liever door er gebruik van te maken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.