14

Amerikaanse verpleegster besmet met ebola nam vliegtuig

Obama zegt alle afspraken af voor ebola-overleg … Amerikaanse autoriteiten sporen 132 medepassagiers op 

De tweede verpleegster die in Amerika besmet is met ebola heeft met lichte koorts een commercieel vliegtuig genomen. Met dat gegeven groeit de onrust in Amerika over de uitbraak van het virus. President Obama heeft voor de tweede dag op rij al zijn afspraken afgezegd vanwege de groeiende paniek.

Updates onderaan artikel
Bij de 29-jarige verpleegster Amber Vinson werd het virus pas veel later vastgesteld dan bij de eerste verpleegster. Ze liet de Amerikaanse autoriteiten weten dat ze lichte koorts had, 37,5 maar mocht toch het vliegtuig nemen van Cleveland, Ohio naar Dallas in Texas. Amerikaanse autoriteiten proberen nu alle 132 passagiers van het vliegtuig op te sporen. De kans dat ze besmet zijn, is gering, maar uit voorzorg wordt toch contact met ze opgenomen.

Toinette Parrilla, directeur van de gezondheidsautoriteit in Cleveland zei in een persconferentie dat Vinson naar Cleveland reisde om zich voor te bereiden op haar huwelijk. De bemanning van het vliegtuig melden aan The Independent dat Vinson in het vliegtuig geen tekenen van ebola vertoonde, maar dat ze de volgende ochtend hoge koorts had. Afgelopen dinsdagavond werd het virus bij haar vastgesteld. Vinson wordt nu verpleegd in het Emory universiteitsziekenhuis in Atlanta.

In Amerika rijst de vraag hoe het kan dat Vinson, die de eerste Amerikaanse inmiddels overleden ebolapatiënt behandelde, in een vliegtuig mocht stappen. Tom Frieden, directeur van het Amerikaanse centrum voor ziekte en preventie heeft in een verklaring laten weten dat niemand die in aanraking is geweest met Eric Duncan, mag reizen behalve als dat is in een gecontroleerde omgeving.

Vinson behandelde lange tijd de ernstig zieke Thomas Eric Duncan. Volgens de medische dossiers die persbureau AP in handen heeft, zou ze bij Duncan katheters hebben geplaatst, bloed hebben afgenomen en ook zijn lichamelijke vloeistoffen hebben opgeruimd.

Update 19:13
Ook in Nederland laat ebola de politiek en samenleving niet onberoerd. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft gezegd dat er een speciaal telefoonnummer wordt geopend waar mensen met vragen terecht kunnen. Nederland volgt hiermee het voorbeeld van Spanje waar dit al mogelijk is. Het telefoonnummer zelf is nog niet bekend maar dit zou een kwestie van tijd zijn. 

Volkskrant: Ebola-telefoonlijn voor vragen over ziekte
The Independent: Ebola in US: Amber Joy Vinson named as second nurse infected at Texas hospital

Volkskrant: Verpleegster VS stapte met lichte koorts in vliegtuig

Geef een reactie

Laatste reacties (14)