Laatste update 02 september 2017, 00:57
30

Amerikaanse vissen en meren vervuild door antidepressiva

Uit een verontrustende studie blijkt dat er steeds meer antidepressiva terecht komen in het water en daarmee in de aanwezige vissen. Onderzoekers waarschuwen dat dit invloed kan hebben op het aanwezige ecosysteem.

De psychotrope stoffen komen volgens het onderzoek in het water terecht omdat steeds meer mensen ze gebruiken en ze via hun urine wordt uitgescheden. Aangezien ze er niet uitgefilterd kunnen worden via waterzuiveringsinstallaties, komen de stoffen terecht in meren, rivieren en uiteindelijk in meerdere soorten vissen.

Hoewel de concentraties van de stoffen niet schadelijk zijn voor mensen die de vissen eten, kan het erg problematisch zijn voor de vissen. De antidepressiva hebben invloed op het gedrag en de overlevingsinstincten van de vissen. Zo zorgen sommige van de medicijnen ervoor dat garnalen richting het licht zwemen in plaats van er vandaan, waardoor ze kwetsbaar worden voor vissen en vogels die naar ze roven. Andere vissen erkennen de aanwezigheid van roofdieren veel minder wanneer ze daadwerkelijk in gevaar zijn.

Volgens de onderzoekers kunnen dergelijke gedragsveranderingen het gevoelige ecosysteem van de meren uit balans helpen.

De onrust omtrent farmaceutische vervuiling van rivieren en meren is gestegen, sinds het met nieuwe technieken mogelijk is om de medicijnen ook in kleine hoeveelheden te meten. Daarnaast is de grote toename van het gebruik van medicijnen als antidepressiva in deze context zorgwekkend.

De meeste waterzuiveringsinstallaties screenen hun gezuiverde water niet op de aanwezigheid van antidepressiva. Ze testen wel op voor mensen gevaarlijke bacteriën en stoffen, zoals E. Coli. De wetenschappers van het onderzoek wijzen er echter op dat er steeds meer andere chemische stoffen ook via het riool in het water terecht komen, die niet de prioriteit hebben bij deze installaties. Het dierenrijk wordt als resutaat aan al deze chemicaliën blootgesteld.

‘Vissen ontvangen deze cocktail van medicijnen 24 uur per dag, en nu vinden we deze stoffen in hun hersenen terug’ aldus Diana Aga, de hoofdauteur van de studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Environmental Science and Technology. Aga zegt samen met biologen te gaan onderzoeken wat de maximale hoeveelheid antidepressiva zijn waar vissen aan blootgesteld kunnen worden voordat hun gedrag wordt beïnvloed.

Detroit Free Press: How antidepressants are ending up in Great Lakes fish

Foto: cc king damus

.

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (30)