Laatste update 17:49
27

Amerikaanse VN-ambassadeur Haley plotseling opgestapt

De Amerikaanse VN-ambassadeur voor de Verenigde Staten, Nikki Haley, heeft dinsdag laten weten op te stappen. Het ontslag komt voor zowel president Trump als Haley’s naaste medewerker als een verrassing. In een gezamenlijke persverklaring hebben Haley en Trump laten weten dat ze nog tot het eind van dit jaar aanblijft.

Haley trad aan als de Amerikaanse ambassadeur voor de Verenigde Naties in 2017. Hoewel Haley bekendstaat als een hardliner binnen de Republikeinse partij, had ze in aanloop naar de presidentsverkiezingen veel kritiek op toenmalig kandidaat Trump. Ze was van mening dat hij te fel was richting zijn tegenstanders en vond Trumps plannen om migratie – Haley is zelf dochter van Indiase migranten – terug te dringen te ver gaan.

Binnen de Verenigde Naties toonde ze zich echter fel pleitbezorger van Trumps buitenlandbeleid. Zo was zij degene die aankondigde dat de Verenigde Staten zich terugtrokken uit de VN-Mensenrechtenraad. Daarbij noemde Haley de raad ‘een hypocriete en egoïstische organisatie die spot met de mensenrechten.’ Ook overzag ze het schrappen van alle Amerikaanse fondsen voor de VN-hulporganisatie voor Palestijnen, en de omstreden verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem.

Wat Haley na haar opstappen gaat doen, is onduidelijk. Volgens Trump heeft Haley eerder al aangekondigd een pauze in te willen lassen. Het gerucht dat Haley zich na Trump verkiesbaar wil stellen als Republikeinse presidentskandidaat zingt echter ook al langere tijd rond. Die geruchten zwollen dinsdag na bekendmaking van Haley’s vertrek weer aan.

cc-foto: US Mission Geneva

Geef een reactie

Laatste reacties (27)