45

Amerikaanse wapens maken Irakezen genetisch ziek

Iraakse doktoren hebben het over een epidemie van abnormale afwijkingen bij pasgeborenen

Giftige Amerikaanse wapens die gebruikt werden bij gevechten in de Iraakse stad Fallujah in 2004 hebben de bevolking ziek gemaakt. Doktoren constateren steeds meer ernstige en onverklaarbare afwijkingen bij pasgeborenen.

The Guardian schrijft dat afwijkingen bij pasgeborenen in Fallujah elf keer vaker voorkomen dan normaal. De Britse krant baseert zich op een onderzoek dat volgende week verschijnt in de International Journal of Environmental Research and Public Health.

Het onderzoek nam 55 families onder de loep bij wie tussen mei en augustus van dit jaar erg misvormde kinderen werden voortgebracht. Daaruit bleek dat in mei 15 procent van 547 baby’s ernstige geboorte afwijkingen hadden. In dezelfde periode werd een verhoogd aantal abortussen uitgevoerd. 11 procent van de baby’s die voor de 30ste week geboren werden overleefden het niet en 14 procent van de zwangerschappen mislukte in de eerste drie maanden.

Bij vrouwen in Fallujah werd een verhoogd aantal metalen zoals verarmd uranium en dioxines in het bloed gevonden. Vooral bij zwangere vrouwen. Metalen kunnen de regulatie en stabilisatie van het gen verstoren waardoor misvormingen kunnen ontstaan. Dat verklaart het aantal ernstige misvormingen en onverklaarbare gevallen van kanker, zenuw-, hart-, en botafwijkingen bij jonge kinderen.

De onderzoekers spreken over een epidemie van abnormale afwijkingen bij pasgeborenen. De wereldgezondheidsorganisatie is in juli 2010 begonnen aan een 18 maanden durend onderzoek naar de verbanden tussen de chemische stoffen die zich de Amerikaanse wapens bevonden en de gezondheidsproblemen in Irak.

The Guardian: Research links rise in Falluja birth defects and cancers to US assault
NRC: Verhoogd aantal geboorteafwijkingen in Irak mogelijk door Amerikaanse wapens
cc-foto: NewsHour

Geef een reactie

Laatste reacties (45)