69

Amerikanen in actie tegen de allesverslindende JSF

Campagne om de aanschaf van het duurste wapen uit de geschiedenis te stoppen

De aanschaf van de JSF kost de Verenigde Staten in totaal 1500 miljard dollar. Voor dat astronomische bedrag krijgt het Pentagon een toestel dat niet goed functioneert en de luchtmacht zwakker maakt dan tevoren. Ondertussen vloeit het geld met bakken tegelijk naar Lockheed Martin, een defensiebedrijf dat 1000 lobbyisten in dienst heeft. Dat is twee lobbyisten op ieder parlementslid.


Robert Greenwald, de regisseur annex activist die eerder in een spraakmakende docu de werkwijze van FoxNews blootlegde, is in samenwerking met vredesorganisaties een campagne gestart om de JSF te stoppen. Hij voert onder meer een Pentagon-medewerker op die uiteenzet hoe geniepig de aanschaf van de JSF verloopt. Doordat het toestel wordt gekocht terwijl het nog niet af is zit de overheid per definitie vast aan kostenoverschrijdingen. ‘Zwanger maken’, noemen ze die strategie in het Pentagon.

Nederland schaft 37 JSF-toestellen aan. Het is de bedoeling dat ze 4,5 miljard euro kosten. Ze moeten de 68 nog functionerende F-16’s vervangen.

De site The F-35 Is A Bad Deal roept burgers op in actie te komen tegen de historische geldverspilling. Er zijn tot nu toe ruim 100.000 handtekeningen verzameld.

Geef een reactie

Laatste reacties (69)