7

“Amerikanen martelen” zeggen Amerikanen

Prominent rapport legt verantwoordelijkheid bij Bush en Obama

De Verenigde Staten hebben mensen gemarteld in de strijd tegen terrorisme, en dat is gebeurd onder verantwoordelijkheid van het Witte Huis. Dat concludeert het Constitution Project, een organisatie van juristen en voormalige hoge ambtenaren onder wie een oud-FBI-directeur, in een onderzoeksrapport waarover de Volkskrant bericht.

Na de aanslagen van 11 september 2001 voerde toenmalig  president George Bush wetten in die het harder aanpakken van verdachten mogelijk maakten. Maar Washington heeft altijd volgehouden dat er niet gemarteld werd. Volgens het Constitution Project is  er wel degelijk sprake van marteling. Niet alleen is het beruchte ‘waterboarding’ veelvuldig  toegepast in onder meer Irak, Afghanistan en Guantanamo Bay, ook werden mensen urenlang vastgeketend, naakt opgesloten, wakker gehouden en tegen muren gesmeten. “Wreed, onmenselijk en vernederend”,  aldus het rapport.

‘Waterboarding’ is inmiddels door president Obama verboden, maar de wetten zijn niet aangepast, en Obama weigert maatregelen te nemen tegen de verantwoordelijken voor bovengenoemde praktijken. Van zijn verkiezingsbelofte uit 2008 om Guantanamo Bay te sluiten is zoals bekend ook niets terechtgekomen.

Het Constitution Project, dat is opgericht uit onvrede met Obama’s besluit om géén onderzoek te doen naar mogelijke martelpraktijken door de Verenigde Staten, roept Washington op toe te geven dat er foutief is opgetreden tegen gevangenen.  Of dat effect zal hebben is nog maar de vraag, want omdat de beschuldigende vinger zowel naar Bush als naar Obama wijst, hebben Republikeinen noch Democraten baat bij politieke ophef over martelen.

De Volkskrant:‘Onbetwistbaar wreed en onmenselijk’ gemarteld door VS

Geef een reactie

Laatste reacties (7)