21

Amerikanen schieten weer met traangasgranaten op asielzoekers

Amerikaanse grenswachten hebben bij de Mexicaanse grensplaats Tijuna traangasgranaten op migranten afgevuurd. Volgens de Amerikanen werd traangas ingezet om een ‘woedende menigte’ die met stenen gooide op afstand te houden. Volgens aanwezige journalisten en mensenrechtenorganisaties werden de stenen pas gegooid nádat de Amerikanen het traangas inzetten.

Volgens een fotograaf van persbureau AP werden meerdere traangasgranaten richting vrouwen, kinderen en ook journalisten gevuurd. Ook zouden er plastic kogels zijn afgevuurd op de migranten. Het is de tweede keer in twee maanden dat dit is gebeurd. Eind november deden grensbewakers hetzelfde, waarbij ook vrouwen met jonge kinderen onder vuur werden genomen. Volgens ooggetuigen gebeurde dat ook dit keer. ‘Wreed en onmenselijk’, noemt mensenrechtenorganisatie Amnesty International de nieuwe traangasaanval van de Amerikanen:

‘De regering-Trump breekt met internationale wetten en creëert zelf een crisis door doelbewust asielzoekers weg te jagen bij grensovergangen. Daardoor worden gezinnen in gevaar gebracht die geen andere keuze hebben dan wanhopige maatregelen nemen op zoek naar bescherming.’

Amnesty dringt aan op een onafhankelijk onderzoek naar de praktijken van de Amerikaanse grenswachten. Behalve het inzetten van wapens tegen asielzoekers, breken de Amerikanen mogelijk nog een internationale wet, namelijk door Mexicaans grondgebied in te vuren. Na het vorige incident kondigde Mexico een onderzoek aan.

De Amerikaanse overheid heeft al sinds de kerstdagen te maken met een gedeeltelijke “shutdown” ingezet door Donald Trump uit woede dat het Congres de door hem gewenste grensmuur niet wil financieren. Eind december schreef Trump nog op Twitter dat de Democraten verantwoordelijk zijn voor de dood van kinderen in Trumps grensdetentiecentra. Overheidsmedewerkers die getroffen zijn door de shutdown en noodgedwongen thuiszitten krijgen geen salaris tot ze weer aan het werk mogen. Veel gezinnen komen daardoor in financiële moeilijkheden.

Bronnen: ABC News, VRT / cc-foto: USCBP

Geef een reactie

Laatste reacties (21)