4

Amerikanen trekken verklaring over MH17 in na Trumps bezoek aan Poetin

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had, net als voorgaande jaren, een verklaring over MH17 klaar waarin kritiek werd geuit op de Russische betrokkenheid bij de aanslag. De verklaring zou naar buiten worden gebracht in aanloop naar de herdenkingsdag van de aanslag die op 17 juli 2014 plaatsvond. Dit jaar, een dag na de ontmoeting tussen Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin, besloot het Witte Huis te zwijgen.

Wat de precieze reden is om de verklaring dit jaar toch maar niet naar buiten te brengen, is niet duidelijk. Daarover doet het ministerie van Buitenlandse Zaken geen uitspraken. Dat de verklaring wél is opgesteld, blijkt uit een gearchiveerde webpagina van de Amerikaanse ambassade in Moskou, waar de verklaring dinsdag heel kort te lezen was. Daarna werd hij weer offline gehaald. In de verklaring, die in bezit is van de website Foreign Policy, staat onder meer:

Vier jaar na het neerhalen van MH17 wacht de wereld nog steeds op een schuldbekentenis van Rusland. Het is tijd dat Rusland zijn kille misleidende nepnieuwscampagne staakt en het onderzoek steunt. Het is tijd dat Rusland achter het strafrechtelijke onderzoek naar de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17 gaat staan.

Vlucht MH17 was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur toen het boven oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Inmiddels is duidelijk dat de BUK-raket waarmee MH17 werd geraakt, afkomstig was van een onderdeel van het Russische leger, namelijk de in Koersk gestationneerde 53ste Anti-Aircraft Missile Brigade. Volgens het JIT, het internationale team dat onderzoek doet naar de aanslag op MH17, staat het bewijs daarvoor onomstotelijk vast.

De herdenking van dit jaar was mede om die reden extra relevant, omdat het de eerste herdenking is waarbij duidelijk wie verantwoordelijk is voor de vele doden. Dat uitgerekend nu de Amerikaanse overheid besluit te zwijgen is ook een doorn in het oog van de voormalig Amerikaans ambassadeur in Moskou Michael McFaul. Hij laat weten ‘ernstig teleurgesteld’ te zijn:

Dit moet een verplichting zijn voor de Amerikaanse overheid. Het bewijs is onweerlegbaar. Het is noodzakelijk om aan de juiste kant van de geschiedenis te staan.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet reageren op de verklaring die in handen is van Foreign Policy, noch op de reden om de tekst weer offline te halen. ‘De Amerikaanse houding ten opzichte van de ramp met MH17 is ongewijzigd,’ luidt het enige commentaar. Pas op woensdag, nadat Foreign Policy Buitenlandse Zaken confronteerde met de gearchiveerde webpagina, besloot het ministerie om in plaats van de eigen verklaring een korte gezamenlijke verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen over te nemen op de eigen website. Dat gebeurde een dag na de herdenking, de verklaring van de G7-ministers spreekt van ‘een verklaring voorafgaand aan de herdenkingsdag.’

De volledige Amerikaanse verklaring die het daglicht uiteindelijk niet mocht zien, is te lezen op de website van Foreign Policy.

Beeld: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (4)