83

Amerikanen verbijsterd over racistische kop NRC

Update: NRC publiceert wel vaker 'dubieuze' illustraties ... Washington Post: Gebruik van ’n-woord’ in recensie en begeleidende illustraties zijn ronduit racistisch

NRC Handelsblad heeft het niet begrepen. Sterker nog, de krant heeft flink gefaald met de publicatie van een recensie over Ta-Nehisi Coates’ nieuwe boek. Dat schrijft Karen Attiah in The Washington Post. Op Twitter ontstond na de publicatie al direct ophef, maar nu mengt ook de toonaangevende Washington Post zich dus in de discussie.

De kop boven de gewraakte recensie is ‘Nigger, are you crazy?’. “Alsof de kop niet verschrikkelijk genoeg was, weet het artikel de mate van aanstootgevendheid te verergeren door het te begeleiden met Blackface figuren”, schrijft Attiah.

Hoe een groep Nederlandse redacteuren heeft besloten om een poging tot het onderzoeken van ras en racisme in de VS, te publiceren met gebruik van het Engelse N-woord en Blackface, is op zijn minst onbegrijpelijk, en zet op zijn meest aan tot razernij. Inderdaad, de reacties op Twitter volgden snel en waren boos. Michel Krielaars, redacteur van de bijlage boeken voor NRC, liet weten dat de krant de afbeelding snel offline heeft gehaald, om te voorkomen dat niet-Nederlanders die alleen Twitter lezen zouden worden beledigd.

Krielaars geeft in The Washington Post uitgebreid antwoord op de vragen van de krant over het gebruik van het N-woord, maar ook over het gebruik van de illustraties. Zijn voornaamste reactie: het was niet bedoeld voor niet-Nederlanders. Die begrijpen de tekst immers niet. Het Nederlandse publiek (zwart én wit) dat de tekst heeft gelezen, begrijpt de illustraties wel. De drie boeken die in het onderdeel worden gerecenseerd gaan alle drie over racisme en zijn alle drie nogal pessimistisch. De illustraties moesten exact dat gevoel vertolken.

Krielaars:

De tekeningen zijn letterlijke illustraties van stereotype en witte agressie […] Ze zijn lelijk, onvriendelijk, en beledigend – en zo zijn ze ook bedoeld, omdat ze betrekking hebben op de inhoud van de boeken. Natuurlijk waren ze niet bedoeld om te beledigen. Eigenlijk is het nogal dom om zo te denken.”

De Washington Post-adjunct hoofdredacteur online maakt daar direct gehakt van en vraagt: hoe kan iemand een bewust plan hebben om racistische beelden en taal te gebruiken, en dan zeggen dat het ‘dom’ is om te denken dat de beelden en het taalgebruik bedoeld is om te beledigen?

Update 13.30

Het is overigens niet de eerste keer dat NRC Handelsblad bizarre illustraties plaatst. Op Twitter doet inmiddels onderstaande illustratie de ronde, uit een artikel uit 2008. Bij een artikel over stoombaden tegen vaginale ongemakken met behulp van Surinaamse kruiden wordt de Surinaamse vrouw als een soort primitieve bosjesvrouw geïllustreerd. Maar hé, het is vast niet bedoeld om te kwetsen.:

Update 14.30

NRC Handelsblad benadrukt in een reactie dat de auteur van het stuk, Guus Valk, niets te maken had met de kop en de illustraties. Verder laat de krant weten:

Wij betreuren de keuze van de kop en de illustratie, omdat ze geen recht doen aan de genuanceerde strekking van het artikel. De redactie in Amsterdam wilde met een cynische kop de pessimistische toon van de drie boeken samenvatten. Die afweging gold ook voor de gekozen illustratie. Het was zeker niet onze bedoeling om mensen te kwetsen. De auteur van het stuk, correspondent Guus Valk, had niets met de keuze van de kop en de illustratie van doen.

De krant laat weten de tekst van de recensie te zullen vertalen naar het Engels om duidelijk te maken dat het absoluut niet racistisch bedoeld is.

Washington Post: Dutch newspaper uses n-word in headline of review of Ta-Nehisi Coates’s new book

Geef een reactie

Laatste reacties (83)