10

Amerikanen willen in 2014 weg zijn uit Afghanistan

Afghaanse president Hamid Karzai oefent al langer druk uit om de Amerikanen zijn land uit te werken

De Amerikaanse regering wil in 2014 weg zijn uit Afghanistan. Daartoe heeft ze een plan opgesteld dat in handen is van The New York Times. Binnen twee jaar moeten bepaalde delen van Afghanistan overgedragen zijn aan het Afghaanse leger. Daaronder vallen ook de beruchte regio als Khost en Kandahar.

Per regio gaat bekeken worden wanneer de Amerikaanse militairen daar kunnen vertrekken. Het plan zal later deze week gepresenteerd worden op een NAVO-top in Lissabon. Nog dit jaar of begin volgend jaar zullen de regio’s bekend worden gemaakt die als eerste aan de beurt zijn.

Het plan toont overeenkomsten met de Amerikaanse terugtrek uit Irak. Drie maanden geleden vertrokken de laatste troepen uit Irak. Ook daar begon het leger mondjesmaat troepen terug te trekken. In Irak zijn nu nog 50.000 militairen aanwezig die het Iraakse leger moeten trainen.

De terugtrek van de Amerikanen komt na lang aandringen van de Afghaanse president Hamid Karzai. Hij wil de zichtbaarheid van de Amerikaanse militairen verminderen. Ook wil hij ze stoppen met de nachtelijke overvallen. In een interview met de Washington Post drong hij Amerika er op aan om volgend jaar te beginnen met het terugtrekken van de buitenlandse troepen.
The New York Times: U.S. Plan Offers Path to Ending Combat in Afghanistan
Volkskrant: ‘Amerikanen in 2014 weg uit Afghanistan’
cc-foto: wstera2

Geef een reactie

Laatste reacties (10)