52

Amerikanen zetten bijl in Europese CO2 heffing

Ook andere landen zien heffing liever verdwijnen.. Kans op handelsconflict aanwezig..

Leden van het Amerikaanse Congres hebben een wet ingediend dat Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen verbiedt om de Europese CO2-heffing te betalen. Het Huis van Afgevaardigden heeft het voorstel inmiddels goedgekeurd.

In januari 2012 is in Europa de CO2 heffing ingevoerd om maatschappijen te stimuleren hun brandstofverbruik te verminderen en zo klimaatverandering tegen te gaan. China had na de invoering laten weten niet te zullen betalen. Ook Amerikaanse en Canadese maatschappijen zien de CO2-tax liever verdwijnen. De VS dreigde met tegenmaatregelen, en lijkt nu de daad bij het woord te voegen.

In politiek verdeeld Amerika is het verzet tegen de luchtvaartemissie een thema waarin zowel de Republikeinen als Democraten elkaar kunnen vinden. Amerikaanse en Aziatische luchtvaartmaatschappijen vinden de belasting oneerlijk omdat de heffing wordt berekend over de totale duur van de vlucht én niet over de tijd dat ze in het Europese luchtruim vliegen.

John Kerry, senator voor Massachusetts, is tegen het initiatief en waarschuwt de VS dat ze een handelsoorlog riskeren. Volgens hem moeten de Amerikanen zich aanpassen aan de klimaatveranderingen en dienen maatschappijen stappen te ondernemen om de uitstoot te verminderen.

The Guardian: Congress vote on EU carbon scheme may block US airlines from paying

cc-foto: millerm217

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (52)