Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amnestie voor Greenpeace-activisten Ubels en Oulahsen

  •  
25-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ubbels300.png
Rusland laat aanklacht tegen activisten officieel vallen 
Rusland heeft woensdag de aanklacht tegen de Nederlandse Greenpeace-activist Mannes Ubels en Faiza Oulahsen officieel laten vallen. Dinsdag kreeg de eerste actievoerder van de Arctic Sunrise al amnestie. De Greenpeace-actievoerders zijn voor het onderzoekscomité geleid. Daar konden zij de amnestie accepteren.
De actievoerders kunnen niet gelijk naar huis; ze moeten eerst een uitreisvisum krijgen.
RTEmagicC_Schermafbeelding_2013-12-25_om_11.29.29.png
Eerder werd al bekend dat Rusland amnestie zou verlenen aan de 30 activisten. Ubels zei daarover in een reactie:
Ik ben blij dat ik mijn vrijheid die mij onrechtmatig afgenomen is terugkrijg, maar niet dankbaar. Dit is het einde van de inleiding maar de strijd om de Noordpool veilig te stellen is nog maar net begonnen.
Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise werd in september, toen het in internationale wateren voer, geënterd door gewapende Russische commando’s. De activisten wilden vreedzaam protesteren tegen de plannen van het Russische staatsbedrijf Gazprom en andere oliemaatschappijen om te boren in het Noordpoolgebied.
Faiza Oulahsen liet op het bericht dat ze vrijgelaten zullen worden weten:
Met de amnestie – die over een aantal uur definitief is – lijkt het erop dat de juridische procedures gestaakt zullen worden. We hebben vreedzaam geprotesteerd tegen riskante olieboringen in het Noordpoolgebied, en nu na 2 maanden cel krijg ik amnestie voor een misdrijf dat ik niet gepleegd heb. Voor mijn Russische collega’s kan dit serieuze implicaties voor hun toekomst hebben als zij amnestie accepteren.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.