7

Amnestie voor Syrische opstandelingen

Generaal pardon voor alle misdaden die zijn begaan 'in de context van de gebeurtenissen tussen 15 maart en 15 januari... Twijfels over de waarde van de toezeggingen van president Al-Assad... Arabische liga vreest voor burgeroorlog...

De Syrische president Bashar al-Assad heeft een algemene amnestie afgekondigd voor misdaden die zijn begaan sinds het begin van de opstand tegen zijn bewind. Dat meldde het staatspersbureau SANA vandaag.

Het generaal pardon geldt voor alle misdaden die zijn ‘begaan in de context van de gebeurtenissen tussen 15 maart en 15 januari’. Het persbureau gaf geen nadere details.
Het is nog maar de vraag hoe veel de belofte van Assad waard is. Het Syrische bewind heeft veel eerder gedane beloftes geen gestand gedaan. Ook de Arabische Liga is totaal niet te spreken over de stappen die zijn gezet door het regime in Damascus.
Sinds half maart zijn op vele plaatsen betogingen tegen de president gehouden. Veiligheidstroepen hebben vele duizenden mensen aangehouden, maar overgelopen militairen hebben daarna een eigen troepenmacht gevormd. Volgens de VN zijn er in de 10 maanden van protest tegen het Syrische regime van president Bashar al-Assad meer dan 5000 doden gevallen. 

De Arabische Liga vreest een burgeroorlog, de emir van Qatar opperde zaterdag nog Arabische legers naar Syrië te sturen om het bloedvergieten te helpen staken.

VN-topman Ban Ki-moon heeft de Syrische president zondag nog opgeroepen om te stoppen met het geweld tegen de opstandelingen: ‘Stop het geweld. Stop met het vermoorden van je eigen volk. De weg van de onderdrukking is doodlopend’, zei hij.

Volkskrant: ‘Syrie: algemene amnestie voor misstanden tijdens opstand’


Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (7)