Laatste update 07:56
74

Amnesty: 13.000 mensen opgehangen in Syrische vernietigingskampen

Zeker 13.000 tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad zijn in het diepste geheim opgehangen in een van de meeste beruchte gevangenissen van Syrië. Amnesty International spreekt van een vernietigingskamp waar in de eerste vijf jaar van de oorlog op grote schaal gevangen zijn vermoord in opdracht van de hoogste niveaus van de Syrische regering.

Het rapport van Amnesty, Human Slaughterhouse, behandelt de periode van september 2011 tot december 2015. Daarin staat beschreven hoe de executies werden uitgevoerd na schijnprocessen die amper drie minuten duurden. Ook worden de massa-executies in de Saydnaya-gevangenis naar alle waarschijnlijkheid nog steeds uitgevoerd. Het werkelijke dodental ligt volgens Amnesty in dat geval ook vele malen hoger.

Om tot hun conclusies te komen heeft Amnesty met 84 mensen gesproken. Oud-gevangenen, maar ook vier voormalige cipiers bij twee belangrijke gebouwen binnen “het slachthuis”, zoals de gevangenis ook wel genoemd wordt: het “rode gebouw” waar burgers gevangen gehouden worden en het “witte gebouw” waar militaire gevangenen zijn opgesloten. Ook zijn er gesprekken gevoerd met 31 mensen die aan de bouw van het vernietigingskamp hebben gewerkt en met een militaire rechter.

De getuigen beweerden dat een à twee keer per week tot wel vijftig mensen tegelijk werden opgehangen na een fopproces voor een militaire rechtbank. Na hun dood werden de lichamen eerst naar een nabijgelegen militair hospitaal vervoerd, waar als officiële doodsoorzaak een ademhalingsstoornis of hartfalen werd geregistreerd. De lichamen werden vervolgens tussen middernacht en zonsopgang naar de rand van Damascus gesleept waar ze in twee massagraven werden gedumpt. Het rapport spreekt van een systematische uitroeiing.

Een van de auteurs van het rapport, Nicolette Waldman, schreef:

‘Er is geen enkele reden aan te nemen dat de ophangingen zijn gestopt. Wij achten het zeer waarschijnlijk dat de executies tot aan de dag van vandaag worden uitgevoerd en dat vele duizenden mensen meer op die manier zijn vermoord.’

Ook schrijft ze:

‘De doodsvonnissen zijn ondertekend door de minister van Defensie die gemachtigd om te te tekenen voor president Assad. Het is ondenkbaar dat niet de hele top van het ambtenarenapparaat hiervan weet. Hier is een bewust uitroeiingsbeleid gevoerd.’

Het is niet de eerste keer dat Amnesty een boekje opendoet over hoe het er in de Syrische gevangenissen aan toe gaat. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat er gemiddeld driehonderd mensen per maand omkomen in de gevangenissen als gevolg van marteling en honger. Tienduizenden gevangengenomen Syriërs zijn spoorloos verdwenen.

Bron: The Guardian / Beeld: luchtfoto Saydnaya-gevangenis, Amnesty

Geef een reactie

Laatste reacties (74)