Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amnesty eist arrestatie George W. Bush

  •  
12-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
georgebush300.jpg
Canada moet voormalig president oppakken vanwege mensenrechtenschending
Mensenrechtenorganisatie Amnesty roept Canada op de voormalige president van Amerika George W. Bush op te pakken vanwege het verlenen van toestemming van martelen. Dat schrijft onder meer de Volkskrant. Bush brengt op 20 oktober een bezoek aan Canada, een uitgelezen kans om hem te arresteren, aldus Amnesty.
Susan Lee, Amnesty directeur, verklaart:
Canada moet gezien internationale verplichtingen de oud-president Bush arresteren en vervolgen vanwege zijn verantwoordelijkheid voor misdaden onder internationale wetgeving, waaronder marteling. Aangezien de Amerikaanse autoriteiten tot nog toe hebben gefaald om Bush voor het gerecht te brengen, moet de internationale gemeenschap ingrijpen. als Canada geen actie onderneemt tijdens zijn bezoek, dan schendt het land het verdrag van de Verenigde Naties tegen marteling en toont het minachting voor fundamentele mensenrechten.
Tussen 2002 en 2009 hebben de schendingen in het kader van ‘een geheim detentieprogramma van de CIA’ plaatsgevonden. Bush heeft erkend waterboarding te hebben toegestaan. Waterboarding is een harde ondervragingsmethode waarbij de verdrinkingsdood wordt gesimuleerd. Ook zijn gedetineerder urenlang in pijnlijke houdingen gedwongen en werden ze uit hun slaap gehouden.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook
cc-foto: Image Editor

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.