Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amnesty: Humanitaire ramp dreigt in Mali

  •  
06-04-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Mali_300.jpg
Zo'n 200.000 mensen op de vlucht voor Toeareg-rebellen. Hulpverleners verlaten gebied
In Mali dreigt een humanitaire ramp. Volgens Amnesty International zijn in het noorden zo’n 200.000 mensen op de vlucht nadat Toeareg-rebellen daar de macht hebben overgenomen. Uit de plaatsen Timboektoe, Kidal en Gao komen berichten dat voedsel- en medicijnvoorraden van hulporganisaties zijn geplunderd. Veel hulpverleners verlaten het gebied omdat het er te gevaarlijk wordt.
Amnesty International roept op zo snel mogelijk hulpverleners ter plaatse te krijgen en dat ze ook worden toegelaten. Sinds de islamitische Toearegs de sharia hebben ingevoerd is het erg onrustig in het noorden. Veel bars en discotheken zijn vernietigd. Vrouwen zijn bang om naar buiten te gaan. Ze worden nu geacht gesluierd over straat te gaan.
De rebellen hebben vandaag de onafhankelijkheid van Azawad uitgeroepen. Het noord-oostelijke deel van Mali waar veel Toearegs wonen streeft al lange tijd naar onafhankelijkheid. Frankrijk, van wie Mali een voormalige kolonie is, weerlegt de onafhankelijkheid van Azawad.
Franse minister Gerard Longuet zegt daarover: “Een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring die niet door de Afrikaanse staten wordt herkend, heeft ook geen betekenis voor ons.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.