Laatste update 12:37
11

Amnesty International: Twitter is een giftige omgeving voor vrouwen

Dat Twitter bol staat van de haatcampagnes, persoonlijke aanvallen, racisme en seksisme zal voor de gemiddelde Twitter-gebruiker geen verrassing zijn. Uit een nieuw onderzoek van Amnesty International blijkt echter dat Twitter voor vrouwen ronduit ‘een giftige omgeving’ is. Met behulp van mensenrechtenactivisten, technische experts en duizenden online vrijwilligers bracht het zogenaamde Troll Patrol project schokkende uitkomsten.

Het onderzoek bestond uit de analyse van miljoenen tweets die 778 journalisten en politici uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk ontvingen in 2017. Deze groep, samengesteld uit mensen met uiteenlopende politieke overtuigingen, omvatte het gehele spectrum aan ideologiëen. Er werd gebruik gemaakt van geavanceerde data-analysetechnieken. Op deze manier wisten de onderzoekers een ongekende schaal van online haat en misbruik tegen vrouwen in de VS en het VK boven tafel te krijgen.

Zo bleek dat 7 procent van de tweets die werden gestuurd naar de vrouwen uit de testgroep problematisch waren of beledigend. Niet-witte vrouwen hadden 34 procent vaker kans te maken te krijgen met dit soort tweets. Bij zwarte vrouwen liep dat percentage zelfs op tot 84 procent. De politieke voorkeur van de aangevallen vrouw deed amper ter zake, bij degene die de vrouw bejegende ook niet.

Amnesty maakt in het rapport de opmerking dat het in dit onderzoek gaat om vrouwen met een publieke functie en dat de uitkomsten bij andere beroepsgroepen anders kunnen zijn. Toch zegt het iets over een maatschappij als haar vertegenwoordigers zo bejegend worden. Amnesty noemt het huidige tijdsgewricht een waterscheiding, waarbij vrouwen zich wereldwijd verenigen om misstanden aan te pakken, zoals onder de hashtag #metoo maar door Twitter worden dwars gezeten omdat het bedrijf te weinig doet om het sociale medium voor iedereen gezond te houden.

Cc-foto: Ian Brown

Geef een reactie

Laatste reacties (11)