5

Amnesty pleit voor ingrijpen Syrië

Meer WERELD Vijftig mensenrechtenorganisaties eisen einde van blokkade Gazastrook ... Griekse nationalisten: 'Wij schoppen immigranten het ziekenhuis uit'

Het Syrische regime pleegt oorlogsmisdaden. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is daar nieuw bewijs van. In een rapport dat donderdag wordt gepubliceerd schrijft de organisatie dat ingrijpen hoogst noodzakelijk is. Er is sprake van wijdverbreid en systematische geweld door de Syrische overheid jegens de eigen burgers, aldus Amnesty.

Donatella Rovera, adviseur bij Amnesty, onderzocht de afgelopen weken ter plekke de situatie in Syrië. Ze schrijft in het rapport:

Dit verontrustende nieuwe bewijsmateriaal van een georganiseerd patroon van ernstige vergrijpen benadrukt eens te meer de toenemende druk op de internationale gemeenschap tot een doortastend optreden tegen de misdaden tegen de burgerbevolking, waaronder misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden een realiteit vormen. Deze worden op grote schaal gepleegd door de regeringstroepen en sympathiserende milities […] Meer dan een jaar is de VN Veiligheidsraad onbeslist terwijl een mensenrechtencrisis zich kon ontwikkelen in Syrië. De impasse moet nu doorbroken worden en de gepaste actie ondernomen om een einde te maken aan het geweld waarna de verantwoordelijken berecht kunnen worden.

Amnesty kreeg geen officiële toestemming het Syrische regime om het land te betreden, maar wist toch in het noorden van het land onderzoek te doen. Voor het rapport is de situatie in 23 dorpen en steden in de noordelijke regio’s Ildlib en Aleppo uitgevoerd.

cc-foto: M.V. Jantzen

Geef een reactie

Laatste reacties (5)