Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amnesty: politie maakt oneigenlijk gebruik van Taser

  •  
19-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
700 keer bekeken
  •  
2633522261_b4ed44cbf8_o
Amnesty roept de politie op om met onmiddellijke ingang te stoppen met het gebruik van de Taser. Volgens Amnesty brengt de manier waarop de politie het stroomstootwapen gebruikt onaanvaardbare gezondheidsrisico’s met zich mee. Tasers werden tot eind 2016 alleen gebruikt door arrestatieteams, maar zijn het afgelopen jaar ook op straat getest. Het inzetten van de Taser X2 – een wat nieuwer model dan op de afbeelding hierboven – was bedoeld om het door agenten ervaren ‘gat’ tussen pepperspray en vuurwapen te dichten. Komende zomer zal de Tweede Kamer besluiten of het omstreden wapen tot de standaarduitrusting gaat behoren.
Uit het rapport Een mislukt experiment: De Taser-pilot van de Nederlandse politie blijkt dat agenten regelmatig naar de Taser grijpen in situaties waarin geen sprake is van een bedreiging van het leven of risico op ernstig letsel. In maar liefst 80 procent van de gevallen werd het wapen gebruikt tegen ongewapende burgers. Het afgelopen jaar werden mensen getaserd die al waren geboeid, of in een politiecel of separeerruimte van een GGZ-instelling verbleven. Agenten blijken op de tweedaagse training nauwelijks te worden voorgelicht over de gezondheidsrisico’s voor mensen die getaserd worden. Sommige arrestanten kregen zelfs meerdere (tot wel zeven) stroomstoten toegediend, wat zeer gevaarlijk is voor de gezondheid.
De Taser is bovendien ontworpen om een gevaarlijk persoon op afstand tijdelijk uit te schakelen. In de praktijk wordt het wapen in bijna de helft van de gevallen direct op het lichaam te worden gebruikt, in drive-stun mode, met als doel om iemand pijn te doen en zo medewerking af te dwingen. Gerbrig Klos, specialist Mensenrechten en Politie bij Amnesty Nederland:
In veel gevallen is getaserd in de drive-stun mode, met als enig doel om iemand pijn te doen en zo medewerking af te dwingen. Maar daarvoor heeft de politie genoeg andere middelen, zoals armtechnieken. Het herhaaldelijk toedienen van een stroomstoot in de drive-stun mode van iemand die al onder controle is, kan ik niet anders zien dan een schending van een van de meest fundamentele mensenrechten, namelijk het verbod op wrede, onmenselijke en vernederende behandeling… Als arrestatieteams de taser onder goede voorwaarden gebruiken: prima. Maar niet elke agent.
Ook het het VN-comité tegen marteling stelt dat de Taser geweldsgebruik door de politie laagdrempeliger maakt dan gewenst. Een woordvoerder van de politie verklaart aan NRC dat er naar aanleiding van de tussenevaluatie nu meer aandacht is voor veilig gebruik en de gezondheidsaspecten. Het gebruik van de drive-stun modus – die zo gevaarlijk is omdat de duur van de stroomstoot niet wordt begrensd – is echter nog steeds toegestaan:
Het is aan de professionele ruimte van de agent om te besluiten of hiervan gebruik wordt gemaakt.
Afbeelding: James Provost
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.