21

Amnesty: ‘Uitzetten Somaliërs levensgevaarlijk’

Mensenrechtenorganisatie roept Nederland op te stoppen met het uitzetten naar rebellengebieden in Somalië... Rapport wijst uit: leven van Somaliërs die teruggaan is in gevaar

Nederland heeft herhaaldelijk Somaliërs uitgezet naar gebieden waar de extremistische groep Al-Shabaab nog steeds de leiding heeft, aldus mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Somaliërs hier moeten vrezen voor hun veiligheid en uitzetten naar deze gebieden is in strijd met het internationaal recht. Amnesty roept ook andere Europese landen op hun beleid aan te passen.

NOS meldt:

Nederland zette in september vorig jaar voor het eerst in jaren een Somaliër uit naar de hoofdstad Mogadishu. Hoewel het volgens staatssecretaris Teeven toen al een jaar lang veilig genoeg was, vochten andere Somaliërs hun uitzetting met succes aan.

Amnesty zegt op haar website dat terreurgroep Al-Shabaab zich “op grote schaal schuldig maakt aan moord, marteling en mishandleing in Somalië”. De mensenrechtenorgranisatie acht de Nederlandse overheid medeplichtig aan schendingen van de mensenrechten door vluchtelingen terug te sturen naar gebieden in Somalië waar Al-Shabaab de dienst uitmaakt.

Amnesty bracht een rapport uit waarin meerdere voorbeelden staan van Somaliërs die bij terugkeer zijn gedood of gewond geraakt.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)