Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amnesty: VS gebruiken clusterbommen in Jemen

  •  
07-06-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
clusterbom_amnesty_jemen.jpg
Bij aanval op schuilplaats Al Qaeda kwamen 14 vrouwen en 21 kinderen om
Bij een aanval op een schuilplaats van Al-Qaeda in Jemen waarbij in december ook tientallen vrouwen en kinderen de dood vonden, zijn Amerikaanse kruisraketten met clustermunitie gebruikt. Dat heeft Amnesty International vandaag bekendgemaakt.
Jemen hield het eerst op 34 Al-Qaeda doden, maar een parlementscommissie meldde later ook 41 burgerdoden, van wie 14 vrouwen en 21 kinderen. Dat meldt NRC Handelsblad maandag.
Washington heeft niet officieel erkend dat het bij de aanval was betrokken, maar onofficieel hebben functionarissen dat wel toegegeven.
Amnesty publiceerde beelden van resten van een BGM-109D Tomahawk-raket die volgens de organisatie na de aanval zijn genomen. Dit type raket, dat gelanceerd wordt vanaf een oorlogsschip of onderzeeboot, heeft volgens Amnesty een lading van 166 clusterbommetjes die elk in 200 stalen fragmenten exploderen. Deze kunnen tot 150 meter afstand verwondingen veroorzaken. Een internationaal verdrag tegen het gebruik van clustermunitie treedt in augustus in werking. Jemen noch de VS hebben het ondertekend.
Lees hier meer
Foto: Unexploded BLU 97 cluster bomblet – the Tomahawk BGM-109D cruise missile would have carried 166 of these (full details below).

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.