20

Amsterdam biedt 24-uursopvang aan kwetsbare uitgeprocedeerden

'Asiel- en vreemdelingenbeleid rijksoverheid niet sluitend'

Amsterdam gaat de 24-uursopvang aan medisch en psychisch kwetsbare uitgeprocedeerde vreemdelingen verder professionaliseren. Dat schrijft de gemeente zelf vrijdag in een persbericht.

De gemeente gaat de 24-uursopvang bieden aan de kwetsbare uitgeprocedeerden als ze bereid zijn om gehoor te geven aan een terugkeer naar het land van herkomst als dat volgens de autoriteiten de oplossing biedt voor de vreemdeling. Ook aan andere oplossingen moet meegewerkt worden. Uitgezonderd van de 24-uursopvang zijn zij die al in aanmerking komen voor voorzieningen van het Rijk.

De gemeente schrijft in het persbericht

Het loket geeft informatie en advies, en verwijst mensen door. In principe naar de Bed Bad Broodvoorziening (BBB). Als deze personen extra kwetsbaar zijn of aantoonbaar willen meewerken aan een oplossing, kunnen zij gebruik maken van maatwerkvoorzieningen. Een overleg van relevante organisaties die objectief kunnen bepalen wat nodig is adviseert hierover. Het besluit over toegang ligt bij de gemeente. Kwetsbare personen kunnen, afhankelijk van de nodige zorg en begeleiding, 6 tot 12 maanden gebruik maken van de maatwerkvoorzieningen. Hiermee geeft de gemeente invulling aan haar zorgplicht.

Volgens de hoofdstad toont de dagelijkse praktijk op de straten van de stad dat ‘het asiel- en vreemdelingenbeleid van de rijksoverheid niet sluitend is’. De gemeente gaat met de stap verder dan het in Den Haag overeengekomen Bed, Bad en Broodvoorziening.

Cc-foto: Evertvermeer

Geef een reactie

Laatste reacties (20)