Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amsterdam blijkt geliefd onder bijen

  •  
05-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
bijen300_03.jpg
Opsteker voor de stad: 'Hoe meer bijen, hoe beter het met het stadsmilieu gaat' ... Aantal soorten wilde bijen steeg met 20 procent in 15 jaar
Wereldwijd gezien sterven bijenvolken uit, maar niet in onze hoofdstad. Er komen zelfs soorten bij. Sinds 2000 nam het aantal verschillende soorten toe van 51 naar 61. Maar bijen zijn niet de enigen die zich in Amsterdam thuis voelen.
Een stad wordt bloeirijker naarmate er meer bijen zijn. De kleine, vliegende bestuivers houden de zaadproductie van een diversiteit aan planten en bloemen in Amsterdam in stand.
Groen, geen gif De gemeente zegt dat de bij het goed doet omdat ‘het Amsterdamse groen anders is ingericht’. Er zijn wilde bloementuinen aangelegd, er wordt geen gif meer gebruikt in het openbare groen en er zijn zo’n 650 bijenkasten verspreid over de stad.
Wethouder van Amsterdam Abdeluheb Choho presenteerde de bijencijfers op donderdag tijdens een symposium over bijen en vlinders.
Opsteker voor de stad Onderzoeker Tjeerd Blacquiere van de universiteit in Wageningen:
Een leuke bijkomstigheid is dat deze gegevens aangeven dat de stad belangrijk is voor de bij. Sommige bijensoorten zijn op het platteland achteruit gegaan, maar zij bloeien juist weer op in de stad omdat ze zich daar kunnen verschuilen in bijvoorbeeld hoekjes.”
Dat Amsterdam een leefbaar klimaat heeft, geldt niet alleen voor de bij. De hoofdstad blijkt ook voor expats een van de meest leefbare plaatsen ter wereld, zo bleek uit een donderdag verschenen rapport van adviesbureau Mercer. Er wordt daarbij gekeken naar prijzen, criminaliteit en luchtverontreiniging, maar ook de gezondheidszorg scoort goed. Net als vorig jaar staat Amsterdam op de elfde plek, na onder andere Wenen (Oostenrijk), Zürich (Zwitserland), Auckland (Nieuw-Zeeland), München (Duitsland) en Vancouver (Canada).
Cc-foto: mr.donb

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.