43

Amsterdam: Boete voor leegstand kantoren

Leegstand moet binnen half jaar worden gemeld bij de gemeente, op straffe van maximaal 7500 euro boete... Bij jaar leegstand draagt gemeente nieuwe gebruiker voor...

Amsterdam gaat de leegstand van kantoorpanden aanpakken. Dat meldt de lokale televisiezender AT5 donderdag. De gemeente heeft hier een speciale verordening voor opgesteld, zo liet wethouder Maarten van Poelgeest (Grondzaken, GroenLinks) weten. Eigenaren van bepaalde kantoorpanden die zes maanden leegstaan, moeten dat voortaan melden bij de gemeente. Doen ze dat bij herhaling niet, dan krijgen ze een boete van maximaal 7500 euro.

De gemeente gaat vervolgens met de vastgoedbezitter in gesprek om een oplossing voor de leegstand te vinden, zo meldt AT5.

Als een pand een jaar leegstaat, kan Amsterdam zelf een gebruiker voordragen. Weigert de eigenaar hieraan mee te werken, dan kan de gemeente een dwangsom opleggen. Ongeveer 17 procent van de kantoorruimte in Amsterdam staat leeg. In totaal gaat het om 1,3 miljoen vierkante meter.
Vorige week maakte burgemeester Eberhard van der Laan al bekend dat lege kantoorgebouwen heel goed gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld studenten en kunstenaars een dak boven het hoofd te bieden.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)