31

Amsterdam droomt van linkse coalitie

Kritiek van Frank de Grave: PvdA zette onderhandelingen met D66 op scherp

Door het afhaken van D66 wordt in Amsterdam gespeculeerd over een linkse coalitie tussen PvdA, GroenLinks en SP. Ook is er kritiek op de PvdA: voormalig waarnemend burgemeester Frank de Grave vindt dat de PvdA de coalitie-onderhandelingen bewust op scherp heeft gezet door Lodewijk Asscher voor te dragen als waarnemend burgemeester.

Door redactie Joop

De Grave was in 1994 zelf waarnemend burgemeester, nadat Ed van Thijn naar Den Haag vertrok om minister van Binnenlandse Zaken te worden. De Grave vraagt zich voor de camera’s van AT5 af waarom PvdA-leider Asscher per se waarnemend burgemeester wilde worden. Volgens De Grave wist de PvdA dat D66 de stap van Asscher niet zag zitten.

Over de mogelijk linkse coalitie meldt AT5 dat de PvdA zich in de campagne al uitsprak voor samenwerking met GroenLinks, lijkt die combinatie voor de hand te liggen. Maar zij halen samen geen meerderheid. En dus lijkt de SP opeens goede kaarten te hebben om mee te praten over een plek in het nieuwe stadsbestuur.

Het Parool meldt ondertussen dat “er een truc nodig is” als de huidige waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher straks weer wethouder wil worden. Volgens de Gemeentewet kan hij als waarnemend burgemeester geen wethouder worden. Waarschijnlijk is het nieuwe college eerder gevormd dan dat er een nieuwe burgemeester is benoemd. Dan zou er gewerkt moeten worden met een tijdelijk wethouder, die plaats maakt voor Asscher. Ook zouden de andere wethouders de onderwerpen die Asscher gaat beheren, tijdelijk onder hun hoede kunnen nemen.

Het is alom bekend dat Asscher weer wethouder wil worden in Amsterdam. Voor het permanente burgemeesterschap is hij naar eigen zeggen niet in de race. 

Update 22-03: Informateur Eberhard van der Laan probeerde de breuk tussen PvdA en D66 te lijmen. Hij sprak maandagmorgen met D66 in een poging alsnog de besprekingen te hervatten, meldt Het Parool. Later op de dag liet een D66-woordvoerder weten dat het gesprek geen nieuwe inzichten heeft opgeleverd. De partij blijft weigeren de onderhandelingen over een nieuw college te hervatten zolang Lodewijk Asscher waarnemend burgemeester is.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)