15

Amsterdam heeft 50 mensen ‘vatbaar voor radicalisering’ in vizier

Burgemeester Van der Laan: 'Maar gesignaleerd persoon kan toch in buitenland terecht komen, zelfs via Schiphol' 

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan sprak op woensdag in de gemeenteraad over potentiële jihadgangers. Dit naar aanleiding van de dood van de 17-jarige Achraf uit Amsterdam, die afgelopen weekend in Syrië om het leven kwam.

De burgemeester benadrukt dat het feit dat er zo’n 50 jongeren in beeld zijn die vatbaar zijn voor radicalisering, niet kan garanderen dat zij worden tegengehouden als ze naar het buitenland vertrekken.

De vader van Achraf zegt verschillende instanties gewaarschuwd te hebben toen hij vermoedde dat zijn zoon plannen had om op jihad te gaan. Van der Laan wil uitzoeken wat er precies is gebeurd met de schreeuw om hulp van de vader. Ook betuigde hij zijn medeleven:

Ik wil natuurlijk wel gezegd hebben dat wij het een drama vinden, sowieso als iemand omkomt in een familie. (…)  Ik heb in ieder geval aangeboden met hem te praten om te zorgen dat nazorg goed op gang komt.

Van der Laan beloofde de gemeenteraad een feitenrelaas, maar temperde de verwachtingen:

Het is nog steeds zo dat er geen honderd procent garantie is dat iemand die gesignaleerd is toch naar het buitenland weet te gaan, zelfs via Schiphol.

AT5: [Video] Van der Laan: rond de 50 radicaliserende personen in beeld

Geef een reactie

Laatste reacties (15)