Laatste update 23:44
6

Amsterdam herdenkt slachtoffers aanslag Orlando


Bij het homomonument in Amsterdam zijn maandagavond de vele tientallen slachtoffers van de terreuraanslag in Orlando herdacht. Bij het monument nabij de Westerkerk kwamen honderden mensen bijeen om gezamenlijk stil te staan bij het drama. Het Paleis op de Dam is verlicht met de regenboogkleuren.

De herdenkers werden via Facebook opgeroepen ‘in vrede bijeen te komen’ en om een kaarsje aan te steken of bloemen neer te leggen voor de slachtoffers van de aanslag op de homoclub in Florida. Onder meer minister va Sociale Zaken Lodewijk Asscher was bij de herdenking aanwezig.

De samenkomst werd georganiseerd door Maartje Weijers, in samenwerking met haar werkgever club NYX en Exit Café. ‘Ik denk dat het belangrijk is omdat de gay-community zich niet altijd overal even veilig voelt. Ook hier niet helaas. Zichtbaarheid kan op dit soort momenten heel belangrijk zijn,’ vertelde Weijers tegen AT5.

Hoewel de officiële herdenking pas ’s avonds plaatsvond, kwamen gedurende de hele dag al mensen samen bij het monument om bloemen en kaarsen neer te leggen. In Den Haag werd eveneens een herdenking gehouden bij het homomonument bij het Malieveld, georganiseerd door COC Haaglanden. ‘Wat er in Orlando is gebeurd, raakt ons enorm,’ liet een woordvoerster weten. ‘Deze bijeenkomst is een eerbetoon aan de slachtoffers.’

Bij de terreuraanslag op nachtclub Pulse in Orlando kwamen in de nacht van zaterdag op zondag 49 mensen om het leven, nadat schutter Omar Mateen het vuur opende op de feestgangers. Nog eens 53 mensen raakten gewond, enkele van hen verkeren nog altijd in kritieke toestand.

❤️ #onelove #loveislove #amsterdam @leonardodaanvinci

Een foto die door ikbenmalou is geplaatst op

Oud-Kamerlid en schrijver Tofik Dibi plaatste op social media nog wel enkele kanttekeningen bij de herdenking. Zo vindt hij dat activisten, met name uit de anti-racismebeweging, altijd stevig van zich laten horen bij onrecht, behalve wanneer het homohaat betreft:

Bronnen: NU.nl, AT5

Geef een reactie

Laatste reacties (6)