Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amsterdam: Ingeburgerde migrant vrijgesteld van toets

  •  
10-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
examenzaal_300.jpg
Wethouder Andrée van Es (GroenLinks) ziet geen enkele reden om migranten die al lang in Nederland zijn te verplichten een inburgeringstoets te doen
De gemeente Amsterdam wil migranten die al langer in Nederland wonen en de taal machtig zijn, niet meer verplichten om een inburgeringscursus te doen. Sinds 1 september zijn zij van hun inburgeringsplicht ontheven.
Een woordvoerder van Van Es zegt in Trouw dat als mensen al lang en breed ingeburgerd zijn het overbodig is en soms zelf beledigend is om hen lastig te vallen met een inburgeringsexamen, schrijft Trouw.
De Wet Inburgering die niet-EU burgers met een verblijfsvergunning verplicht tot een inburgeringsexamen, blijft bestaan. De landelijke wetgeving biedt echter ruimte aan gemeenten om zelf invulling te geven aan die inburgering. Voor sommige migranten is het inburgeringsexamen echter nog steeds verplicht wanneer zij zich willen naturaliseren.
Turkse migranten zijn helemaal vrijgesteld van het inburgeringsexamen, bleek na een rechtszaak die twee Rotterdamse Turken aanspanden. De Nederlandse Wet Inburgering is in strijd met verdragen die Turkije heeft gesloten met de Europese Unie.
cc-foto: Marvin-uk

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.