169

Amsterdam kiest voor Roetpiet

Burgemeester over intocht Amsterdam: Pieten met roetvegen, geen oorringen of rode lippen en geen onderdanige rol

Amsterdam nam afscheid van de traditionele Zwarte Piet. Een ‘substantieel’ deel van de pieten zal tijdens de komende sinterklaasintocht in Amsterdam niet met volledig zwart geschminkt gezicht, maar slechts met roetvegen op het gezicht deelnemen aan het evenement. Ook oorringen, rood geschminkte lippen en de rol van onderdanige knecht zijn niet meer van de partij. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam vrijdag in een toelichting op de vergunning die hij heeft afgegeven voor de sinterklaasintocht dit jaar.

Volgens Van der Laan blijft de figuur Zwarte Piet bestaan, maar zal hij ‘over een periode van enkele jaren ontdaan zijn van mogelijk te ervaren negatieve stereotypering’. De burgemeester heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met het intochtcomité over aanpassingen van het uiterlijk en de rol van Zwarte Piet. De besproken wijzigingen zijn niet opgenomen in het vergunningvoorschrift, maar worden toevertrouwd aan de honderden vrijwilligers die bij het kinderfeest betrokken zijn.

Hoewel Amsterdam de vergunning reeds heeft afgegeven loopt er nog steeds een zaak bij de Raad van State over de intocht van vorig jaar, die op 16 oktober een vervolg krijgt. De rechtbank oordeelde in juli nog dat Van der Laan bij de verstrekking van de vergunning voor 2013 beter naar de grieven van de tegenstanders van Zwarte Piet had moeten luisteren. Amsterdam besloot daarop in beroep te gaan, omdat de hoofdstad zich niet met de inhoud van evenementen wil bemoeien. In de toelichting van vandaag schrijft Van der Laan dat hij de nu verstrekte vergunning kan aanpassen als de uitspraak van de Raad van State daar aanleiding toe geeft.

cc-foto: Joris Leermakers

Geef een reactie

Laatste reacties (169)