102

Amsterdam krijgt progressief-links bestuur

Amsterdam gaat hoogstwaarschijnlijk een links-progressief gemeentebestuur van GroenLinks, D66, PvdA en SP krijgen. Dinsdag beginnen de onderhandelingen voor de formatie van een nieuw college.

Rutger Groot Wassink, lijsttrekker van GroenLinks dat de grootste werd bij de gemeenteraadsverkiezingen, wil verder praten met D66, PvdA en SP:

De stad staat op een kantelpunt. Wij moeten nu snel aan de slag met verduurzaming, het tegengaan van ongelijkheid, democratisering. We denken dat we met deze partijen een gezamenlijk verhaal kunnen delen.

Opvallend genoeg maakt Partij voor de Dieren geen deel uit van het beoogde college, hoewel die partij op papier veel overeenkomsten heeft met GroenLinks en groeide van één naar drie zetels. Het Parool schrijft:

Groot Wassink onderschrijft de idealen van Partij voor de Dieren op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn, maar voelde tijdens de verkennende gesprekken ook dat die partij zich minder verbonden voelt met de wat linksere thema’s als ongelijkheid in de stad en democratisering. Partij voor de Dieren had als enige partij voorwaarden gesteld aan deelname aan een college, waarmee een voor de hand liggende optie van GroenLinks, D66, PvdA en Partij voor de Dieren niet meer mogelijk is.

Geef een reactie

Laatste reacties (102)