72

Amsterdam: geen demonstraties meer op de Dam, zelfs geen kleine

De Amsterdamse driehoek van burgemeester, politie, justitie heeft demonstraties op de Dam tot nader order ongewenst verklaard. Reden voor het verbod is de corona-pandemie, schrijft burgemeester Halsema in een afwijzingsbrief aan journalist en schrijfster Hella Rottenberg. AT5 meldt:

‘Het valt de driehoek zwaar dit besluit te moeten nemen. De Dam is het bekendste plein van Nederland. De Dam is een plein van verbinding ongeacht je afkomst of overtuiging. Maar bovenal is het een geliefd plein voor het vrije woord’, aldus Halsema. ‘Het besluit om dan ook voorlopig geen demonstraties toe te staan op de Dam, is geen lichtzinnige geweest’

Rottenberg wilde donderdagavond op het bekende Amsterdamse plein een solidariteitsbijeenkomst een houden voor kinderen in Griekse kampen. In tegenstelling tot andere Europese landen weigert het kabinet een groepje van deze hulpbehoevende kinderen op te vangen. De manifestatie mag wel op het Museumplein gehouden worden. Er worden maximaal honderd deelnemers verwacht.

Het resolute besluit komt nadat de solidariteitsdemonstratie voor Black Lives Matter maandag door veel meer mensen werd bezocht dan verwacht. In plaats van de geschatte 300 deelnemers trok het protest tussen de vijf en tienduizend betrokken burgers.

cc-foto: Karen Eliot

Geef een reactie

Laatste reacties (72)