28

&… Amsterdam overweegt lichaamsscan op straat

Ophef om 'martelfilmpje' Greenpeace ... Defensie richt zich op cyberoorlog ... PVV onder vuur in Gelderland ... Russische activist wil asiel in Nederland ... Archeologen vinden schat op Jersey ... Facebook ziet af van 'stalking-app' 

Meer nieuws van vandaag


Amsterdamse burgemeester Van der Laan overweegt bodyscans op straat – De politie doet onderzoek naar de mogelijkheid om deze mobiele bodyscans met röntgenstraling in te zetten. De scanpalen, die door kleren heen kunnen kijken, zouden een goede aanvulling zijn op preventief fouilleren.
Niet iedereen is blij met het idee. D66 bijvoorbeeld. ‘Preventief fouilleren is al een zwaar middel: je wordt staande gehouden, geselecteerd en van top tot teen doorzocht. Een mobiele bodyscanner die met straling door kleding heen kan kijken is echt een aantal stappen te ver. De politie hoeft niet álles van de Amsterdammer te weten’, zegt Jan Paternotte, fractievoorzitter van de partij. (AT5)

Ophef om ‘marteling’ Di Rupo – In België is verbolgen gereageerd op een filmpje van milieuorganisatie Greenpeace waarin het lijkt alsof premier Elio Di Rupo wordt gefolterd. Met de marteling zou energiemaatschappij Electrabel hem willen dwingen de kerncentrales langer op te houden. (Volkskrant)

Defensie wil ook cyberoorlog kunnen voeren – De krijgsmacht moet in de toekomst ook cyberaanvallen kunnen uitvoeren. Het wordt zelfs een van de speerpunten van de nieuwe Defensie Cyber Strategie van het ministerie van Defensie. Minister Hans Hillen maakte dat woensdag op een symposium van de Koninklijke Militaire Academie in Breda bekend. (BNR)

PVV onder vuur in Gelderland – De PVV is woensdag van alle kanten onder vuur genomen in Provinciale Staten. De partij liet een onderzoek doen naar de integriteit van de provinciale griffier, maar weigert de studie te openbaren. Commissaris van de koningin Cornielje zei dat dat niet door de beugel kan. Het onderzoek kostte minstens 15.000 euro en is met gemeenschapsgeld gefinancierd. PVV-fractieleider Marjolein Faber, die openbaarmaking weigerde, zei uiteindelijk dat het onderzoek niet klaar is. (De Gelderlander)

Russische activist wil asiel in Nederland – De Russische activist Aleksander Dolmatov, die afgelopen maand werd gearresteerd tijdens een demonstratie tegen president Poetin, heeft politiek asiel aangevraagd in Nederland. “Een leidinggevende van het defensiebedrijf waar ik werk zei vandaag tegen een journalist van Izvestia dat ze mij zullen vermoorden”, aldus Dolmatov in een telefonisch interview vanuit een asielzoekerscentrum in Nederland. (Volkskrant)

Archeologen vinden schat op Jersey eiland – Archeologen hebben op het Britse eiland Jersey een grote verzameling waardevolle Romeinse en Keltische munten opgegraven. Volgens kenners hebben de muntstukken een waarde die kan oplopen tot meer dan 12 miljoen euro. Dat heeft de Britse omroep BBC gisteren gemeld. (Volkskrant)

Facebook schrapt ‘stalking-app’ – Nog geen twee dagen na de introductie is Facebook gestopt met een functie die het voor gebruikers mogelijk maakte medegebruikers in de omgeving te spotten. De optie was de afgelopen dagen in stilte toegevoegd en lijkt nu even stilletjes weer geschrapt. Dat meldt de nieuwszender CNN. Facebook geeft geen commentaar op het besluit omdat het zou gaan om ‘iets dat door een paar software-ontwikkelaars werd uitgetest’. Sommige van die functies halen de site, andere niet, weer andere worden na een testfase geschrapt, aldus een woordvoerster. (Parool)

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)